Hopp til innhold
Kronikk

Derfor bærer jeg ikke slør

Jeg er ingen kronjuvel som må dekkes til. Jeg føler meg uvelkommen blant mine egne når kvinner med hijab dømmer meg, skriver Isra Zariat.

Pakistan Hijab Day

«Alle kvinner er edle juveler av islam, og må derfor dekkes til». Vel, jeg er ingen kronjuvel og jeg er ikke så innbilsk at jeg tror det, heller. Det virker som om det nesten bare er utseende som teller, og det blir feil for meg', skriver Isra Zariat, som velger å ikke kle seg i hijab.

Foto: K.M. Chaudary / Ap

Skal man bruke hijab, eller skal man ikke bruke hijab? Det er et spørsmål som går igjen og igjen i hodet på mange muslimske jenter i dag.

Det er mye snakk om diskriminering mot de tilslørte i media, men de glemmer de utilslørte. Vi blir også utsatt for diskriminering – av de tilslørte. Flere av dem som bærer hijab utsetter oss for gruppepress. Mye av det som blir sagt er sårende.

Nedlatende kvinner

Jeg har selv valgt å ikke bruke hijab fordi jeg føler meg sterkere uten. Jeg føler meg mer vel uten slør. Det betyr ikke at jeg er en dårligere muslim av den grunn. Men når jeg sitter blant kvinner som bruker hijab, som den eneste uten, føler jeg meg utenfor. Mange kvinner er enten svært nedlatende mot meg, eller så skal de forklare meg hvorfor jeg burde bruke slør. Andre bare sier at det er mitt valg, men jeg må huske at det er Allahs vilje.

Jeg føler meg mer vel uten slør. Det betyr ikke at jeg er en dårligere muslim av den grunn.

Isra Zariat

LES: «Niqabis – vår tids punkere»

Jeg føler meg uvelkommen blant mine egne. Personligheten min har jo ikke forandret seg? Den religiøse delen av meg er jo fortsatt den samme? Men disse kvinnene ser fortsatt ned på meg og det er svært ubehagelig.

Jeg dømmer ikke alle kvinner som bærer sløret. Jeg respekterer kvinner som bruker hijab, men bare de som velger det frivillig. På småbarn synes jeg det er uaktuelt.

Juveler som må dekkes til

Flere ganger har jeg nesten gått over til å bruke hijab, men jeg har ennå ikke gjort det. Det er ikke meg. Hvorfor skal jeg dekke meg til?

«Fordi alle muslimske kvinner må representere islam på en ordentlig måte», får jeg høre når jeg kommer med slike utsagn. «Alle kvinner er edle juveler av islam, og må derfor dekkes til». Vel, jeg er ingen kronjuvel og jeg er ikke så innbilsk at jeg tror det, heller. Det virker som om det nesten bare er utseende som teller, og det blir feil for meg.

Vel, jeg er ingen kronjuvel og jeg er ikke så innbilsk at jeg tror det, heller.

Isra Zariat

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Religiøs arroganse

Jeg ønsker å unngå religiøs arroganse. Jeg ønsker ikke å skryte av hvor god muslim jeg er eller å se ned på kvinner som ikke kler seg som meg. «Det er påbudt, men du velger selv, jeg kan ikke si noe», sier de tilslørte kvinnene til meg. Jeg bare smiler falskt og føler meg uvel i deres selskap.

Jeg er smart nok til å velge å ikke følge sosiale trender som oppmuntrer kvinner til å vise sine edle deler. Jeg er også smart nok til å holde meg unna enkelte muslimske miljøer hvor kvinner som bærer hijaben altfor stolt er til stede. Jeg føler meg uvel blant begge grupper. Jeg kler meg som jeg vil, jeg.

LES: «Utstøtt av vårt inkluderende samfunn»

Ikke et forsvar mot voldtekt

Selvforsvar og pepperspray er det som virkelig forsvarer mot overgripere – ikke klær. Hvis en mann er desperat nok til å voldta en kvinne, så gjør han det uansett. Klær eller hijab forsvarer like godt som joggebukse og genser, det vil si nada. Både tilslørte og utilslørte kvinner har vært utsatt for voldtekt. Man kan ikke si at kvinner som ikke velger å bære sløret, blir voldtatt oftere.

Man kan ikke si at kvinner som ikke velger å bære sløret, blir voldtatt oftere.

Isra Zariat

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

I det vestlige samfunnet er alt sexpress ulovlig, og det er det i muslimske samfunn også, men svært få muslimske kvinner vet om det. Få vet at din egen ektefelle også kan voldta deg. Når jeg forteller det til kvinner som kommer tilflyttende til Norge, rister de på hodet og tror ikke på at det går an.

Hardt straffet

Jeg greier ikke å gå med hijab når jeg vet at det finnes kvinner i verden som blir

Jeg greier ikke å støtte dette når kvinner faktisk blir drept enkelte steder i verden fordi de ikke kler seg riktig.

Isra Zariat

hardt straffet for at de velger ikke å tilsløre seg. Jeg greier ikke å støtte dette når kvinner faktisk blir drept enkelte steder i verden fordi de ikke kler seg riktig.

La oss heller lære gutta at de må behandle alle jenter godt, og lære jentene at de ikke blir dømt etter utseendet. Hijab eller ikke, du fortjener respekt uansett.