Hopp til innhold
Replikk

Derfor anbefaler vi intervalltrening

Hverdagsaktivitet er bra. Men hjertet trenger å jobbe hardt innimellom.

Sprintlandslaget i intervalltrening i en motbakke i Nordmarka

Skisprintlandslaget trener intervall i motbakke i Nordmarka. Øystein Pettersen fremst i bildet. Forskere ved Senter for hjertetrening ved NTNU anbefaler også intervall som hverdagsmosjon.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

«Vi beveger oss for lite. Men løsningen er ikke at alle begynner med intervalltrening», skriver Ingrid Kristiansen i «Intervallhysteriet» på NRK Ytring. Vi ved K.G. Jebsen–Senter for hjertetrening ved NTNU anbefaler nettopp intervalltrening. Flere har derfor spurt oss hva vi tenker om Kristiansens kronikk.

Kristiansen har rett i at nordmenn rører seg for lite, og mye skyldes lav naturlig hverdagsaktivitet. Vi er glade for at Helsedirektoratet for første gang tok med et selvstendig råd om å redusere stillesitting i sine nye råd for fysisk aktivitet som kom i vinter.

Effektivt og sikkert

Det ligger mye god helse i å ta trappa i stedet for heisen, gjøre hagearbeid, gå til jobb, ta en tur i marka, gå av bussen et stopp eller to før du må og reise deg fra kontorstolen og gå en runde flere ganger i løpet av arbeidsdagen. Kanskje kan det bli lettere å få vaska huset også når man tenker på at dette er viktig hverdagsaktivitet som gjør deg godt?

Vi ser at de som trener intervalltrening med høy intensitet får bedre effekt av treningen.

Men helsedirektoratets nye råd vektlegger også høyere intensitet i treningen hvis man vil oppnå økt helsegevinst, og vår forskning viser at nettopp intervalltrening er god, effektiv og sikker trening. Hjertet er en muskel som trenger å jobbe hardt innimellom. Vi har i en rekke studier sammenlignet effektene av fysisk aktivitet med moderat intensitet, høy intensitet og kontrollgrupper. Vi ser at de som trener intervalltrening med høy intensitet får bedre effekt av treningen i form av raskere og større forbedring av kondisjon enn de som trener med moderat intensitet.

Vår anbefaling

God kondisjon er positivt for blant annet hjerte- og karsystemet, regulering av blodsukker, forbrenningen, kroppssammensetningen, mentalfunksjon. God kondisjon gjør også folk bedre rustet til å takle sykdom eller operasjon, og gjør at folk kommer seg raskere etterpå.

Kanskje kan det bli lettere å få vaska huset når man tenker på at dette er viktig hverdagsaktivitet som gjør deg godt?

Intervalltrening er en effektiv måte å bedre og vedlikeholde kondisjonen på. Høyere treningsintensitet er i tillegg assosiert med redusert risiko for å dø, og for å få fremtidig hjertesykdom sammenliknet med trening på lavere intensitet. Derfor anbefaler vi intervalltrening.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter