Hopp til innhold
Kronikk

#Ferielykke viser ikke alltid hele bildet

Vi deler som regel det vi liker best i livene våre på Facebook. Når det kommer til ferie så handler dette overraskende ofte om alkohol.

Ferie

«Av de voksne som var på sydenferie med barn i fjor sier nærmere 80 prosent at de drakk hver dag og svært mange sier at de drakk tre alkoholenheter eller mer, med barn til stede», skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsbilde.

Foto: Colourbox

Det er varmt i været, nettene er lyse, vi oppholder oss mer utendørs og vi drikker mer. Det er ingen andre måneder i året vi drikker så mye som vi gjør i juli. Og vi liker å vise det fram. Facebookfeeden vår fylles av bilder med vinglass i solnedgang på terrassen, vinlunsj i parken, øl i kjølebag på stranda og halvlitere i avgangshallen på Gardermoen. Til alle døgnets tider. Særlig de som er i typisk småbarnsforeldre-alder er aktive. Aftenposten meldte denne uken at hele 93 prosent i aldersgruppen 30–39 år oppgir at de har hatt alkoholposter på Facebook eller sett venner ha det.

På Facebook er alkohol forbundet med det gode liv: vi poserer, er lykkelige, freshe, har stilige solbriller og er på idylliske feriesteder. På mange måter er disse facebookbildene et speilbilde av hvordan vi aller helst ønsker å forholde oss til alkohol. Alkoholen er noe man takler, man blir ikke for full og man har kulturell kapital nok til å velge den rette vinflasken.

Det er oss selvsagt oss vel unt at vi skal kunne slappe av og koble ut i sommermånedene. Likevel kan det være en idé å sette spørsmålstegn ved hvordan dette enorme fokuset på alkohol, både on- og offline, kan påvirke ferien til de som er små. Hvordan hadde barnas perfekte facebookfeed sett ut?

Harmonerer dårlig med den perfekte ferien

En ny rapport fra Folkehelseinstituttet viser at nordmenn drikker stadig mer. Forbruket har økt med 40 prosent de siste 20 årene. Vi i alkovettorganisasjonen Av-og-til har stilt et utvalg av befolkningen en rekke spørsmål knyttet til alkoholbruk rundt barn og unge i sommerferien. Resultatene er overraskende og harmonerer dårlig med bildene av den perfekte ferien som er i ferd med å fylle sosiale medier.

En mer realistisk stemningsrapport kunne noen ganger for eksempel sett slik ut:

Forbruket av alkohol har økt med 40 prosent de siste 20 årene.

Kari Randen

Ved et restaurantbord i Syden sitter en mamma og en pappa, sammen med Olav på fem. Det er lunsj og vinflasken er på bordet. Det blir tatt bilder med mobilen, alle skal med. «Skål for en fantastisk dag! Er det ikke gøy å bade hele dagen?» Utover i måltidet blir stemmene litt høyere, latteren sitter løsere. Olav forstår ikke hvorfor mamma og pappa plutselig forandrer seg og blir rare. Han blir usikker. Han ser seg rundt etter kjente fjes som oppfører seg som de pleier, men han kjenner ingen andre her. Ikke kan han språket heller. Han ser ned i bordet og tenker at han vil hjem. #ferielykke

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Sydendrikking med barn

Sydenturer er hyggelig for oss, og stas for barna. Og hyggen vi har der deler vi gjerne også med dem som sitter hjemme i Norge på sosiale medier. Men vi deler kanskje ikke alt. Av de voksne som var på sydenferie med barn i fjor sier nærmere 80 prosent at de drakk hver dag og svært mange sier at de drakk tre alkoholenheter eller mer, med barn til stede. Hvert år kan vi lese historier i mediene om barn som opplever at det drikkes altfor mye i slike ferieparadis.

Av de voksne som var på sydenferie med barn i fjor sier nærmere 80 prosent at de drakk hver dag.

Kari Randen

En episode fra en slik ferie kunne se omtrent slik ut:

Ti år gamle Sigrid er med på grillfest. Det er godt ut på kvelden, hun er sammen med andre barn, de leker og koser seg. Plutselig ser hun bort på mamma som sitter i en gruppe med flere foreldre. Hun har tent seg en røyk. Det pleier hun kun å gjøre når hun har drukket ganske mye vin. Sigrid får en vond klump i magen og blir varm i kinnene. Kommer de andre som er på festen til å merke at mamma er rar? Dette har skjedd et par ganger før og er noe av det flaueste hun vet om. #ferielykke

Barn er fanget i situasjonen

Alle barn er forskjellige og alle foreldre er forskjellige – også når det kommer til alkohol. Noen barn blir fort utrygge, andre er mer robuste. Derfor er det vanskelig å vite hvor grensen for hva som er greit og ikke greit går. Det vi vet er at de aller fleste barn ikke liker å se foreldrene sine beruset. Selv om det skjer sjelden. Barn foretrekker foreldre som oppfører seg akkurat som de pleier.

Vi voksne har et ansvar ovenfor de små. Også de som ikke er våre egne.

Kari Randen

Vi voksne har et ansvar ovenfor de små. Også de som ikke er våre egne. En av ti nordmenn sier at de observerte barn som hadde det ubehagelig på grunn av voksnes drikking sist de var på ferie. Dette tallet er for høyt. Det kan også være god grunn til å spørre seg selv hvor mange barn som havner utenfor denne radaren. Barn kan ikke velge å forlate festen når de er lei, eller når de synes at stemningen tipper fra trivelig til utrivelig.

Facebookselfien av den perfekte #ferielykken viser ikke alltid hele bildet.

Hvor mange glass tåler barna dine i sommer?