Hopp til innhold

Wikipedia truer med blanke sider

Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales truer med å legge ut blanke sider i protest mot en nye «anti-pirat»-lov.

Jimmy Wales

Det kan bli tomt på Wikipedia hvis Jimmy Wales bestemmer seg for å aksjonere.

Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / Afp

Det nye amerikanske lovforslaget, ved navn Stop Online Piracy Act (SOPA), har fått mange nettsteder til å reagere kraftig.

Loven skal verne om opphavsretten og har sterk støtte fra underholdningsbransjen. Formålet er å gjøre det lettere å ta brukere og nettsteder som settes i forbindelse med ulovlig nedlasting.

Teknologindustrien frykter imidlertid at konsekvensen blir sensur og forfølgelse av alt som kan minne om mistenkelige nettsteder. Firefox, Tumblr og Reddit er noen av selskapene som har protestert tidligere, og nå kan de få følge av Wikipedia.

Sensurerer seg selv

Selskapets gründer Jimmy Wales truer nå med å gå til en noe uvanlig aksjonsform.

Wales truer med å sensurere hele Wikipedia, slik at alle sidene blir blanke.

Jan Frode Haugseth

Jan Frode Haugseth er usikker på hva Wikipedia vil få ut av protestene.

– Vi er i en unik posisjon for å starte en protestbølge, og de er livredde for at vi kommer til å gjøre noe slikt, sier Wales ifølge Telegraph.

Jan Frode Haugseth er stipendiat ved NTNU med internett og massemedier som spesialfelt. Han er usikker på hva Wikipedias protestaksjon vil bety.

– Dette kan nok ha en viss effekt, men jeg tror ikke det vil endre så mye for folk flest. I dag finnes det alternativer, så folk er ikke like avhengige av Wikipedia som tidligere.

Tror aksjonen blir kort

Organisasjonen har brukt lignende metoder for å utøve politisk press tidligere. I oktober ble brukere av oppslagsverkets italienske utgave kun møtt av en uttalelse der nettstedet kritiserte Berusconis nye medielov.

Om nettstedet velger å gå til aksjon, tror Haugseth at det vil bli en kortvarig hendelse.

– Wikipedia har kun en sterk posisjon om nettstedet blir brukt, så det er begrenset hvor lenge de kan tillate en slik protest før de vil ta skade av det, mener Haugseth.

Da Wales spurte Wikipedias brukere om hva de tenkte om en slik protestform, var støtten stor. Dette har gitt gründeren blod på tann.

– Det italienske parlamentet ga seg med en gang, så det er farlig å undervurdere posisjonen vår, kommer det frem i et av hans blogginnlegg.