Hopp til innhold

Sånn ser det ut når en klut blir vridd opp i verdensrommet

Hvordan oppfører vann seg uten tyngdekraft? Astronaut Chris Hadfield demonstrer nettopp det på ISS - se video her.

Hva skjer egentlig når du vrir opp en våt klut i et nullgravitasjonsmiljø?

Dette lurte high school-elevene Kendra Lemke og Meredith Faulkner på, dermed spurte de like godt noen som kan prøve det selv - astronautene på ISS.

Eksperimentkonkurranse

Fartøyssjef Chris Hadfield har tidligere fått publisitet for sine fantastiske bilder av Jorda, nå har han bytta ut fotografrollen med fysikklærerrollen.

Canadian Space Agency dro i fjor høst i gang en konkurranse der skoleelever ble oppfordra til å sende inn enkle fysikkeksperimenter som kunne gjennomføres på ISS.

Lemke og Faulkner vant med sitt eksperimentforslag Ring it out, som gikk ut på å finne ut hvordan vann oppfører seg når det blir vridd ut av en klut.

Som vi ser i videoen øverst i saken, legger vannet seg som en hinne utenpå klut og hender på grunn av overflatespenninga.

– Et laboratorium i bane

For Hadfield og de andre astronautene er ikke denne typen fysikkforsøk noe nytt, de har gjennomført mer enn 130 eksperimenter av ulikt slag siden de kom til ISS i desember.

– ISS er et laboratorium som går i bane rundt Jorda, her jobber vi med unike eksperimenter som etter hvert kan vise seg å bidra til å øke livskvaliteten til menneskene på Jorda, sier Hadfield til CSA.

Eksperimentene trenger ikke å være banebrytende for å ha underholdningsverdi, de trenger ikke en gang å være eksperimenter. Selv dagligdagse gjøremål er fascinerende når tyngdekrafta glimrer med sitt fravær - sjekk ut disse videoene: