Hopp til innhold

Astronaut: - Det synet fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på meg

Chris Hadfield (53) avslører sitt mest skremmende øyeblikk i verdensrommet.

KAZAKHSTAN/ The International Space Station (ISS) crew member Canadian astronaut Chris Hadfield talks with his relatives after putting on his space suit at the Baikonur cosmodrome

Astronaut Chris Hadfield holder 400.000 følgere på Twitter oppdatert på hva som skjer på romstasjonen.

Foto: POOL / Reuters

Den kanadiske astronauten har romstert rundt på ISS siden 21. desember i fjor, og suser i bane rundt jorda med en fart på 26.000 km/t.

Under et nettmøte på Reddit fikk han spørsmål om hva som har vært den skumleste opplevelsen så langt ute i verdensrommet.

Drama over Australia

Og den erfarne astronauten forteller ifølge Sky News at han aldri vil glemme et vanvittig syn han fikk gjennom det lille vinduet på romstasjonen.

– Vi befant oss rett over Australia da jeg så en enorm meteor brenne opp midt mellom oss og det enorme kontinentet. Tanken på at den hypersoniske klumpen med stein kunne truffet oss, fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på meg, forteller Hadfield.

Meteoritt slo ned i Russland

Selv om sjansen for å bli truffet av en meteoritt er mikroskopisk, så er det mindre enn en uke siden at over 1200 personer ble lettere skadd og over 2900 bygninger ble truffet da en meteoritt slo ned i Russland.

Trykkbølgen førte til en rekke eksplosjoner og vinduer ble blåst ut, men ingen menneskeliv gikk tapt.

President Putin beordret 20.000 mennesker til området øst for Uralfjellene for å hjelpe til med redningsarbeidet.

Ser jorda fra orkesterplass

Samtidig suser astronaut Hadfield i bane rundt jorda, og fra sin orkesterplass 350 km over bakken poster han spektakulære bilder tatt fra verdensrommet.

Astronauten er derfor blitt stjerne på Twitter og skrev dette til sine nesten 400.000 følgere i januar: «Så mye av verdens skjønnhet er rett og slett kunst i seg selv».

Men hvilken del av jorda ser råest ut fra verdensrommet?

Kontinentet er som et kunstverk

– Australia ser kulest ut med sin fargerike og karakteristiske outback. Det er som et kunstverk, skriver Hadfield under et nettmøte.

Og hva ser vakrest ut når man dundrer rundt jorda hvert 90. minutt?

– Det er Bahamas med sine store, glødende skjær. Og med alle nyanser av fargen blått du kan tenke deg, beskriver han.

Soloppgang-bonanza

På sin ville ferd rundt jorda får astronautene med seg 16. soloppganger og 16. solnedganger i løpet av 24 timer.

– Men vi bruker den samme tidssonen som i England, UTC, så da skrur vi av det meste av lyset rett før leggetid. Det blir enklest slik, avslutter astronauten.

SISTE NYTT

Siste nytt