NRK Meny
Normal

Vil ha droner over hele USAs luftrom

Etter at den amerikanske kongressen beordret den offentlige flyadministrasjonen (FAA) til å åpne luftrommet for ubemannede fartøy har markedet for droner gått i været.

Kart over droner i USA

Det finnes 63 aktive droneflyplasser i USA i dag. Dette kartet ble frigitt i forbindelse med et søksmål mot de offentlige flymyndighetene i USA.

Foto: Google Maps

Ubemannede luftfartøyer, militært og populært kalt droner, er siste skrik i amerikansk rettshåndhevelse, skriver salon.com

Til nå har luftfartøyene blitt brukt til å samle etterretning og bære våpen i krig. En drones arbeidsområde har gjerne vært oppdrag som de selv mener er for kjedelige eller farlige for soldater.

Det var blant annet en drone som tok livet av to Al Qaida-topper i fjor, og minst 21 personer i det nordvestlige Pakistan samme år.

Det er amerikanerne som har vært mest aktive når det kommer til bruk av droner, og ofte er det ikke lang vei fra det offentlige til det private markedet i De Forente Stater.

Innen høsten 2015 vil kongressen ha droner over hele det amerikanske luftrommet.

– Som en del av prosjektet som består i å øke bruken av sivile droner er 50 selskaper i gang med å lage 150 forskjellige typer dronesystemer. Blant disse finner vi alt fra miniatyrmodeller til luftfartøy med like stort vingespenn som et passasjerfly, skrev Wall Street Journal nylig.

I motsetning til dronene som beveger seg i fiendtlig luftrom, er ikke disse ment til å drepe.

Men bruksomårdet til disse «spiondronene» er likevel informasjon som får mange politikere til å tenne på de fleste plugger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vil nå $6 000 000 000 innen 2016

Drone Nation

Mark Harrison og Andreas Oesterer tester en liten drone i California. Alt fra privatpersoner til store offentlige selskap ser på mulighetene for bruk av små, kraftige droner.

Foto: Eric Risberg / Ap/NTB Scanpix

Demokratenes Edward Markey og republikanernes Joe Barton skrev nylig et brev til den offentlige flyadministrasjonen (FAA), der de forklarer hva disse dronene er kapable til.

– Mange droner er blitt skapt for å bære overvåkningsutstyr som videokameraer, infrarøde kameraer radar- og nettverkssniffere, skriver han.

FAA har ikke kommentert brevet.

Kommentar eller ikke, markedet for droner til noe annet enn krigsbruk har aldri vært større. Det er spådd at industrien vil nå svimlende seks milliarder dollar innen 2016.

Vil øke sikkerhetsmuligheten

Det finnes også offentlige våpendroner som allerede er i bruk i USA.

Allerede i fjor solgte et av de største selskapene i bransjen, Vanguard Defense Industries, en drone kalt ShadowHawk for 275 000 dollar til Montgomery County Sheriff’s Office i Texas.

Sjefen for Vanguard Defense Industries, krigsveteranen Michael Buscher, mener hans firma lager teknologi som vil «dramatisk utvikle USAs nasjonale sikkerhetsmuligheter»

– Hvis du tror våpendroner fortsatt er for nye for nasjonal retthåndhevelse, tro om igjen, forteller nettstedet Special Weapons for Military and Police.

Dermed ligger alt til rett for økt bruk av droner i USA fremover.