Hopp til innhold

Bare tanken på latter forlenger livet

Bare tanken på å ha det morsomt er bra for helsa. Det viser ny forskning.

Glad gutt
Foto: Åserud, Lise / Åserud, Lise

"En god latter forlenger livet" er et kjent gammelt ordtak, men nå viser ny forskning at bare tanken på humor og latter kan forbedre helsa til oss mennesker.

Lindrer stress

Når vi stresser trekker blodkarene seg sammen, kroppen produserer mer av de farlige stresshormonene og blodtrykket øker. Korte perioder med stress er ikke farlig, men stress over lang tid svekker immunforsvaret.

Allerede I 2006 fant forskere ut at latter senker blodtrykket, men den biokjemiske mekanismen som forårsaket dette var forsatt ukjent. Nå har professor Lee Berk ved Loma Linda University i California og hans kollegaer funnet deler av svaret. De mener at latteren stopper utviklingen av stresshormoner.

Målte stress

I 2006 oppdaget Berk og hans forskerteam at bare tanken på latter økte produksjonen av humørfrembringende hormoner, også kalt β-endorfiner. Også veksthormoner som styrker immunforsvaret økte fra 27 prosent til 87 prosent.

Dette styrket hypotesen som forskerne hadde om latterens funksjon på stresshormoner. Forskerne testet 16 menn, halvparten ble fortalt at de skulle se en komedie de selv hadde plukket ut, de andre ble forberedt på å sitte i et rom og lese et ukeblad. Under eksperimentet skulle forskerne følge med på mennenes nivå av stresshormoner som cortisol, adrenalin og noradrenalinmetabolitt (DOPAC).

En god latter forlenger livet
Foto: Johannnessen, Sara / SCANPIX

Forventningen teller

Berk og hans team oppdaget at mengden stresshormoner økte før, under og etter mennene hadde sett videoen. 30 minutter etter de hadde sett filmen, sank mengden cortisol hos mennene med 67 prosent, adrenalin med 35 prosent og DOPAC med 69 prosent. Men det mest interessante resultatet viste seg å være at nivået på stresshormonene også sank før de i hele tatt hadde sett noe morsomt. Mengden cortisol, adrenalin og DOPAC sank med henholdsvis 39, 70, og 38 prosent før videoen i det hele tatt ble satt på.

- Dette viser at bare tanken og forventningen om at noe morsomt skal skje, hjelper mot stress, sier Berk til det prestisjetunge tidsskriftet Nature .

Ikke noe å le av

Berk og hans kollegaer tror det ligger et stort potensiale for latter som medisin.

- Dette er ikke noe å le av. Dette kan bli framtidens medisin, sier Berk til magasinet.

Han påpeker at immunsykdommer ofte blir utløst på grunn av stress.

- Hvis det viser seg at disse pasientgruppene kan få hjelp av latter og moro, bør man forske videre på dette og ta i bruk latter som medisin, mener han.