Minifrosk oppdaga på Borneo

Denne krabaten på størrelse med ei ert er den minste frosken som er funnet i den gamle verden.

MALAYSIA-WILDLIFE-ENVIRONMENT-FROG-BORNEO
Foto: INDRANEIL DAS / Afp

MALAYSIA-FROG/

Microhyla nepenthicola er oppkalt etter planta den lever på, Nepenthes ampullaria.

Foto: HO / Reuters

– Jeg har sett 100 år gamle eksemplarer av arten på museum, men forskere har trodd at det har vært ungfrosker tilhørende en annen art, sier Dr. Indraneil Das til Physorg .

12,8 millimeter

Han jobber ved Institute of Biodiversity and Environmental Conservation på Universiti Malaysia Sarawak, og leder et team som leter etter ikke oppdaga amfibier.

Men det man i mange år har trodd at har vært en ikke utvokst frosk, har vist seg å være av det fullvoksne slaget. Den blir ikke større enn 12,8 mm, så det er ikke noe vanskelig å forstå antagelsen.

Den lille amfibien er den minste frosken som er funnet i Den gamle verden - Europa, Asia og Afrika.

MALAYSIA-FROG/

Her ser du en ung Microhyla nepenthicola - drøyt 5 mm lang.

Foto: HO / Reuters

Gikk etter lyden

Minifrosken ble funnet på Malaysia-delen av øya Borneo i Sørøst-Asia. Den har fått navnet Microhyla nepenthicola etter planta den lever på, kannebæreren Nepenthes ampullaria .

Frosken legger egg på planteveggen, og rumpetrollene får utvikle seg i væska som blir fanga opp av den begerlignende planta.

Det er ikke bare enkelt å rusle rundt i skogene i Borneo på leting etter arter på ertestørrelse. Derfor gikk Dr. Das og hans kolleger først og fremst etter lyden.

I skumringstimene begynner det sist oppdaga tilskuddet på froskestammen med skarp og raspende kvekking, noe som gjorde letinga lettere for forskerteamet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.