Mannens svette i kvinnens gener

Svettelukt kan være pirrende eller pyton. Og forskjellen ligger i genene - til den som lukter.

Svett mann
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Amerikanske forskere har nå knekket koden og funnet ut hvorfor mannesvette kan være tiltrekkende for noen, mens helt pyton for andre. Et forsøk ved  Rockefeller University har vist at svette fra en og samme mann kan lukte som vanilje for noen og urin for andre. Forskjellen ligger i genene til den som lukter.

Forskerne har sett spesielt på stoffet androstenone. Stoffet ligner på det mannlige kjønnshormonet testosteron og finnes i høyere konsentrasjon i mannlig svette enn i kvinnlig. Stoffet finnes også i urin og for mange vil derfor svetten være illeluktende.

30% av befolkningen har derimot en genmutasjon som gjør at de ikke kan lukte androstenone før konsentrasjonen blir svært høy, og en tredje gruppe oppfatter lukten som vanilje- eller blomsterduft.

- Siden pattedyr åpenbart bruker androstenoen som for å kommunisere seksualitet og dominans i et sosialt hierarki, er det fascinerende å tenke om det samme skjer hos mennesker, sier professor Leslie Vosshall til physorg.com .

En gruppe forskere ved Duke University  har identifisert OR7D4 som en reseptor som kun aktiveres av androstenone, og nå har altså forskerne funnet ut at en mutasjon i dette genet avgjør hvordan svettelukt blir oppfattet.

Forskerne gjennomførte et forsøk med 400 personer og fant at personer med en spesiell kombinasjon av aminosyrer i reseptoren OR7D4 oppfatter androtestone som tiltrekkende istedet for frastøtende.  

Prosjektet har nå åpnet en hel rekke med nye spørsmål for forskerne. For hvilke sosiale konsekvenser har det for en person at han / hun ikke kan oppfatte de seksuelle signalene som ligger i svettelukt, og hva skjer med personer som har en hypersensitiv versjon av genet?

Hva kan du om gener? Ta Schrödingers katts genquiz