Jorden kan frontkollidere i år 2182

En asteroide er på vei full fart mot Jorden, og kan treffe oss i år 2182. Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard tror menneskene kan ta rotta på den.

Asteroide på kollisjonskurs med Jorden

Jordkloden trues av asteroiden RQ36. Et nedslag kan forårsake nesten tusen meter høye tsunamibølger.

Foto: NASA / Wikipedia

Etter å ha gjort nye beregninger, advarer nå spanske forskere mot den 549 meter brede asteroiden, som har fått navnet «1999 RQ36».

Asteroiden 1999 RQ36

Radarfoto av asteroiden «RQ36», som er 549 meter bred.

Foto: NASA

– Vi må følge denne asteroiden nøye. Hvis vi kommer fram til at sjansen for en kollisjon er stor, må vi handle minst 100 år i forveien. Da trengs det mye mindre energi for å skyve den ut av banen, forteller Maria Eugenia Sansaturio ved Universitetet i Valladolid i Spania til Svenska Dagbladet.

Tusen meter høye tsunamibølger

– Dette er en veldig interessant sak. Asteroiden «Apophis» ble lenge ansett som den største trusselen mot Jorden, men den er det ingen som tenker på lenger. Nå er det «RQ36» som gjelder, sier Røed Ødegaard.

En kollisjon med «Apophis» ville tilsvart 65.000 Hiroshima-bomber, og «RQ36» er dobbelt så stor.

Et nedslag kan forårsake nesten tusen meter høye tsunamibølger, og blåse skitt ut i atmosfæren, som igjen kan føre til atomvinter.

– Ikke sannsynlig

Men heldigvis er sjansen for at «RQ36» frontkolliderer med Jorden liten, nærmere bestemt én til tusen.

Knut Jørgen Røed Ødegaard

Knut Jørgen Røed Ødegaard er ikke bekymret for asteroiden «RQ36». Han tror menneskene kan dytte den bort.

Foto: Morten Bilet

– Sannsynligheten er ikke spesielt stor. Den vil passere nær Jorden flere ganger uten å treffe oss, og Jordens tyngdekraft vil føre til at banen til asteroiden endres. Jeg tror at nye observasjoner vil minske sannsynligheten for en kollisjon, sier Røed Ødegaard.

– Det er jeg overbevist om, legger han til.

Gir asteroiden et spark

Skulle asteroiden likevel havne i bane direkte mot jordkloden, tror astrofysikeren at menneskene vil være i stand til å «dytte den bort», litt som i Hollywood-filmen Armageddon.

– Menneskene vil ha fått utstyr til å endre asteroidens bane innen 2182. Vi har allerede teknologien til å gjøre det, men det har ikke blitt bygget, da det fortsatt er svært lenge til det eventuelt vil bli aktuelt å bruke det, forteller han.

Sjefen for Russlands romorganisasjon har sagt at landet jobber med å avskjære «Apophis» . Denne asteroiden vil passere Jorden fredag den 13, april, 2029, og igjen 13. april 2036.

Kan treffe satellitter

Forskerne var lenge redd for at «Apophis» ville treffe Jorden, men denne faren er nå én til 250.000.

– Den vil passere 30.000 kilometer fra Jorden, og kanskje treffe en satellitt eller to, men den treffer ikke oss. Kanskje vil russerne bruke denne som en øvelse på en virkelig trussel, sier Røed Ødegaard.

Om «RQ36» vil utgjøre en slik trussel for Jorden gjenstår å se. Men forskerne vil følge den nøye, og komme med nye beregninger.

– Sjansen er som sagt liten. Men om den blir farlig kan vi mennesker avverge det. Jeg er ikke bekymret, smiler Røed Ødegaard.

Frykter du at Jorden skal bli truffet av en asteroide? Delta i diskusjonen!