ISON erklært «død»

Forrige ukes møte med sola ble fatalt for kometen ISON. Nå har NASA sluppet en ny video som viser kometens siste reis.

Torsdag kveld så det ut til at kometen ISON hadde gått fullstendig i oppløsning etter møtet med den 1 million grader varme solkoronaen.

Natt til fredag begynte det imidlertid å dukke opp bilder fra NASAs solobservatorium som tydet på at kometen hadde overlevd møtet med sola.

Karl Battams, leder av NASAs Comet SION Observing Campaign, CIOC, kalte den for Schrödingers komet, etter det berømte eksperimentet med katten som kan være død eller levende.

Battams ba publikum om tålmodighet, slik at de kunne få analysert dataene.

Lysshow uteble

Timelapse-bilde viser ISONs møte med sola.

Timelapse-bilde viser ISONs møte med sola.

Foto: ESA/NASA/SOHO/SDO/GSFC

– Skal jeg tippe, vil jeg tro det vil kunne bli mulig å registrere en komethale fra bakken om noen få dager, i alle fall på lange eksponeringer med vidvinkelobjektiv, sa astrofysiker Håkon Dahle til NRK.no fredag.

Heilt siden den ble oppdaga i 2012 har kometen ISON skapt stor interesse både hos profesjonelle astronomer og amatører, og mange hadde håpa at kometen skulle skape et fantastisk lysshow på himmelen, selv om astronomer har forsøkt å dempe denne forventinga.

Den nye videoen fra NASA, som du kan se øverst i saken, viser at ISON fortsetter sin ferd etter solmøtet, men da mye svakere og den ble da ansett for kun å bestå av støv. I stedet for lysshow, ble lyset i stedet svakere og svakere.

Erklært «død»

«ISON levde et dynamisk og turbulent liv…», skriver Battams i sitt In Memoriam på CIOCs hjemmesider.

Battams skriver at kometens ambisjoner ble for store, og at det skinnende grønne lyset begynte å brenne ut. Men at den etterlater seg en enestående arv for astronomer, samt takken fra et globlt publikum.