Her er den originale Pac-Man

Kultspillets skaper plukka frem gammel tegneblokk på spillkonferanse.

Pac-Man

Det er liten tvil om hvilket spill Iwanati var i ferd med å lage.

Foto: control-online.de

Du trenger ikke å være spillnerd for å ha hørt om Pac-Man , tidenes arkadespillsuksess har for lengst blitt et popkulturelt ikon. Japaneren Toru Iwatani er den gule, glupske rundingens far, og ga nylig de fremmøtte på en spillkonferanse i Nederland valuta for inngangspengene.

Uten at det var planlagt dro Iwanati plutselig frem en gammel kladdebok som inneholdt de over 30 år gamle originaltegningene som senere skulle bli underholdning for millioner av mennesker verden over.

Pac-Man

Iwatani med tegningene som siden skulle bli til monstersuksessen Pac-Man.

Foto: control-online.nl
Pac-Man

Slik ble det ferdige resultatet.

Tegningene viser at det ferdige spillproduktet ble veldig likt det Iwatani må ha forestilt seg. Hver skisse er stemplet med det japanske tegnet for "topphemmelig", det sier litt om hvor revolusjonerende dette designet var mot slutten av 70-tallet.

- Jeg ville lage et spill som også appellerte til kvinner. Derfor prøvde jeg å få det morsomt og tilgjengelig, med søte figurer, fortalte Iwanati på Festival of Games.

Pac-Man heter Pakkuman på originalspråket. Dette er inspirert av det japanske onomatopoetikonet paku-paku, som viser til lyden som lages når en munn åpner og lukker seg. I USA het det først Puck-Man, men dette ble forandra av frykt for at vandaler skulle bytte ut P med F, og dermed gjøre tittelen en god del hakk mindre barnevennlig.

Pac-Man

Hemmelighetsstemplet viser at dataspill allerede da var big business i Japan.

Foto: control-online.nl

Iwanatis designer-team brukte 17 måneder på å utvikle spillet, en soleklar rekord på den tiden. Pac-Man ble lansert i februar 1980, men laga ikke umiddelbart mye lyd hjemme i Japan. Da spillet noen måneder senere ble presentert i USA, ble det straks en megasuksess.

Etter 30 år spilles Pac-Man fortsatt verden over. I september i fjor ble David Race fra Ohio den sjette personen i verden til å oppnå 3 333 360 poeng, som er høyeste oppnåelige poengsummen.