Gir 3D en ny dimensjon

Nytt plastmateriale muliggjør sanntidsoverføringer av hologram.

Helt siden prinsesse Leia opptrådte som hologram i den første Star Wars-filmen, har denne 3D-presentasjonen for mange representert fremtida. Sammen med sølvklær, selvfølgelig.

Nå kan utviklinga av et nytt plastmateriale gjøre at vi snart befinner oss i fremtida, i hvert fall rent hologram-messig.

Superplast er nøkkelen

Nitto Denko Technical Corporation i California har nå kommet opp med et system som kan overføre holografiske bilder i tilnærma sanntid.

Nøkkelen er plast som forandrer brytningsindeks når det blir opplyst av laserlys. Det har blitt forska på denne typen materiale i årevis, men nå har forskerne fremstilt et som er raskere og mer følsomt enn tidligere versjoner.

Video in 3-D, bilde fra Star Wars episode IV.

'Help me Obi-Wan Kenobi' - den berømte hologram-scenen fra Star Wars IV.

Foto: Ap/Scanpix

New Scientist har fått effekten demonstrert, og du kan se videoen øverst i saken.

De amerikanske forskerne filma et objekt fra 16 forskjellige vinkler, og lot ei datamaskin konvertere videosnuttene for å tilpasse hologrammets form.

Denne informasjonen ble sendt over nett til en mottaker som "skrev" holografiske striper på plaststykket med en laser. Denne prosessen tar to sekunder, noe som gjør at man ender opp med et halvt bilde per sekund.

Så blir plastbiten opplyst av rødt, grønt og blått LED-lys. Dette gjenskaper måten det originale objektet reflekterte lys på, og lager dermed en holografisk fargekopi i 3D.

CNNs hologramjuks

Mange husker sikkert CNNs hologram fra presidentvalget i 2008, og tenker at dette umulig kan være noe nytt. Men det er det.

Hologrammet som viste korrespondent Jessica Yellin var nemlig noe bare TV-seerne fikk nyte godt av. Plassen i studioet der hun tilsynelatende sto, var helt tom.

Se CNNs "hologram" her:

NDTCs hologrammer er ekte, men har fortsatt et stykke igjen til de ser ut som CNNs falske.

Først må de gå fra et halvt til 30 bilder i sekundet. I tillegg er oppløsninga fortsatt for dårlig til at det er i nærheten av å kunne brukes kommersielt.

Nasser Peyghambarian fra NDTC sa på en pressekonferanse at prinsesse Leia-hologrammet ikke lenger var science fiction. Men presiserte etterpå at det fort kan ta ti år før vi ser denne teknologien brukt kommersielt.