NRK Meny
Normal

Stekt mat øker faren for kreft

Forskere har nå vist at kvinner med høye verdier av giftstoffet akrylamid i blodet, har kraftig øket risko for å få kreft.

McDonald's
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Kvinnene med høyest akrylamidinnhold i blodet hadde dobbelt så stor risiko for å få brystkreft som de med de lavest nivå, forteller overlege Anne Tjønneland ved Kræftens Bekæmpelse .

Testet gammelt blod

Anne Tjønneland

Anne Tjønneland

Foto: Kræftens Bekæmpelse

Forskerne har undersøkt kvinner som var med i de store danske helseundersøkelsene tidlig på 1990- tallet. Tilsammen 374 av de nesten 30.000 kvinnene som var med, har utviklet brystkreft i årene etterpå. Forskerne har derfor sett spesielt på blodprøvene disse kvinnene avga. De er blitt tint opp og analysert på nytt for å finne ut om de skiller seg fra prøvene som en kontrollgruppe av friske kvinner ga.

Konklusjonen er altså at de kreftsyke kvinnene i gjennomsnitt hadde et langt høyere innhold av akrylamid i blodet enn de friske.

- Dropp potetgullet

Den danske undersøkelsen er den første som har funnet en slik sammenheng for mennesker, og nå ønsker danskene å forske mer for å finne ut om akrylamid også kan kobles til andre kreftformer.

- Vi vet fra dyreforsøk at noen dyr for eksempel utvikler prostatakreft når de blir utsatt for akrylamid. Om det også gjelder mennesker, vet vi ikke, for det er aldri blitt undersøkt, sier Tjønneland.

Hun mener likevel at forskningsresultatene som nå ligger på bordet, gir grunn til bekymring.

- Potetgull er en matvare vi godt kan la være og spise, mens jeg ellers vil oppfordre folk til å spise variert og gjerne koke maten i stedet for å steke den, sier hun.

SE: Kreftfremkallende giftstoff i vanlig mat

LES: Mer om undersøkelsen fra cancer.dk

LES OGSÅ: Vitenskaplig artikkel om akrylamid og kreft