Hopp til innhold

Vil ha eiendomsskatt i Bergen

Minst én halv milliard mangler for å pusse opp Bergensskolene. For å fylle på en tom kommunekasse vil opposisjonen kreve skatt på eiendom.

Måseskjæret

FJERNET EIENDOMSSKATTEN: Byrådspartiene i Bergen fjernet eiendomsskatten fra 2012. Nå ønsker opposisjonspartiene å gjeninnføre denne for en periode for å kunne fikse helseskadelige skoler.

Foto: Larsen, Bjørn Erik / SCANPIX

Pål Hafstad Thorsen

FOR: Arbeiderpartiets Pål Hafstad Thorsen vil ha eiendomsskatt for å sikre velferden.

Foto: Morten Ellingsen / Hordaland Arbeiderparti
Julie Andersland

FOR: Julie Andersland fra Venstre mener eiendomsskatten ikke burde ha blitt fjernet.

Foto: NRK
Endre Tvinnereim

FOR: Endre Tvinnereim fra Byluftslisten ber byrådet innføre midlertidig eiendomsskatt for å få penger til å fikse forfalne skoler.

Foto: Byluftlisten

Høyre og Frp gikk til valg på at de skulle fjerne eiendomsskatten i Bergen. Det løftet holdt byrådspartiene og fra i år betaler ikke bergenserne skatt på eiendom.

Samtidig er minst fjorten skoler i Bergen i så dårlig stand at de trengs omfattende strakstiltak og grundig rehabilietering. 700 millioner var satt av, i forrige uke sa byrådet at de trenger 500 millioner ekstra.

Tror på spleiselag med folket

– Kommunen må ta i bruk mulighetene for å hente inntekter gjennom eiendomsskatten. Et spleiselag med innbyggerne for å få rustet opp skolebyggene for barna våre, sier Arbeiderpartiets Pål Hafstad Thorsen.

Han er en av flere i opposisjonen som ønsker eiendomsskatt. Endre Tvinnereim i Byluftslisten sier til BA.no i dag at han tror bergenserne gjerne betaler skatt for at innemiljøet på skolene ikke lenger skal være helseskadelig.

– Vi kan ikke fikse skolene og stoppe forfallet uten mer penger inn i kommunekassen, sier Tvinnereim til BA.no.

Vil du være med på spleiselag for å få bedre skoler? Si din mening nederst i saken.

– Skattekutt gir velferdskutt

Mangelfullt vedlikehold over 20-30 år har ført til dårlig ventilasjon, varme, for tett luft og fuktskader i en rekke skoler. Arbeidstilsynet har pålagt kommunen å undersøke og utbedre forholdene.

– Denne saken viser konsekvensene av byrådets partipolitiske skylapper, mener Venstres Julie Andersland.

– Hadde vi latt være å kutte i eiendomsskatten, hadde vi hatt råd til en skole som det kunne skinne av. Nå har vi en skole som holder på å falle i hodene på oss.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video Slik skal hun stanse giftlokket

MOT: Byrådsleder Monica Mæland fra Høyre vil finne penger til rehabilitering av skoler på andre måter enn ved å innføre eiendomsskatt.

Foto: Nyhetsspiller

Vil respektere valgresultatet

– Skattekutt gir velferdskutt. Bergen har et behov på 500 millioner kroner for å sette i verk akuttiltak. Penger som per dags dato ikke finnes i bykassen, mener Thorsen fra Ap.

Men byrådsleder Monica Mæland vil ikke innføre eiendomsskatt.

– Vi hadde kommunevalg i september, der bergenserne takket nei til høyere eiendomsskatt for boliger. Det resultatet skal vi respektere. Vi skal rehabilitere og ruste opp skolene, men uten å innføre enda mer skatt på vanlige bergenseres hus og hjem, sier hun til BA.