Hopp til innhold

NRK skal sette verdensrekord med Guri

I kveld blir sauen Guri verdensstjerne – fordi hun har så fin ull. Under NRKs Nasjonal strikkekveld blir hun gjenstand for et nytt verdensrekordforsøk.

Guri blir verdenskjendis natt til lørdag. Nasjonal strikkekveld sendes nemlig ut til hele verden. Programmet har allerede fått forhåndsomtaler i de store internasjonale mediehusene.

ULLEN TV-STJERNE: Sauen Guri er klar for verden.

Fire timer, 51 minutter og 14 sekunder. Det er den magiske tiden som NRKs strikketeam skal slå Australias Guinness-rekord i sjangeren «fra sau til genser»

Innen den tiden skal sauen Guri bli skamklippet på direktesendt TV, før ullen hennes spinnes og strikkes om til ullgenser av kyndige hender.

– Rekorden er knallhard, så det skal godt gjøres å slå den. Men vårt team er heltente og går inn i dette med dødsforakt, sier Lise-May Spissøy, som er NRKs prosjektleder for Nasjonal strikkekveld.

I kveld går NRKs nye langsom-TV-program på luften, og det er duket for tolv timers strikkemaraton.

  • Nasjonal strikkekveld begynner etter Norge Rundt klokken 20.05

Sendes ut på engelsk

Men før verdensrekordforsøket går av stabelen, blir det fire timers reise inn i den historiske og samtidige strikkeverdenen.

En Harley Davidson skal få genser, selbuvotter vokser fram, og ulike strikketeknikker blir demonstrert. Stikkegale entusiaster i hele Norge er med. Alt i et beroligende tempo, mens masker telles og felles, og pinner klirrer.

Det hele sendes ut til hele verden over nett, med to strikkekyndige og engelskspråklige kommentatorer gjennom hele strikkekvelden- og natten.

Nasjonal strikkekveld

PROGRAMLEDERENS BEKJENNELSE: – Jeg kan ikke strikke, men er veldig flink til å snakke om det, knegger programleder Rebecca Nedregotten Strand.

Intervjuet på BBC i dag

NRKs nyeste sakte-TV-stunt har allerede fått stor internasjonal oppmerksomhet.

– ÅÅ, tenk å være norsk. Det er kunngjort at NRK skal sende et program hvor en sau skal klippes, ullen spinnes og strikkes til en genser. Alt i sanntid. Det er nok til å få alle ikke-nordmenn over hele verden til å bli gal av sjalusi, skriver The Guardian.

Rune Møklebust, NRKs sjef ombord i Hurtigruten

PROGRAMSJEF: Rune Møklebust, programsjef i NRK Hordaland, står bak prosjektet. Her er han om bord på Hurtigruten, under minutt-for-minutt-prosjektet.

Foto: Bjørn Rrik Rygg Lunde

I dag ble programsjef i NRK Hordaland, Rune Møklebust, intervjuet på BBC radio om programmet. Hør intervjuet her. nbsp;

Også amerikanske Fox News, Calgary Herald, og australske News.au omtaler NRKs nyeste satsing innenfor fenomenet slow-TV.

– Norges kjedelig-TV er din nye avhengighet, slår den britiske professoren Andrew Linn fast i et blogginnlegg.

Og verdenspressens forventninger er ikke små, etter at mer eller mindre samtlige store internasjonale mediehus kastet seg over Nasjonal vedkveld sist vinter.

– Rare nordmenn i sakte format er åpenbart noe som slår an i utlandet, sier NRKs prosjektleder Spissøy.

«Så sært, så deilig»

I likhet med Nasjonal vedkveld, tror Spissøy at strikking vil slå vel så godt an internasjonalt.

– Strikking er identitet, kultur, tradisjon og omsorg. Det er fellesnevnere vi alle deler. Utenlandske seere vil se dette og si «så sært, så deilig», tror hun.

Rebecca Nedregotten Strand er kvinnen som skal lose seerne gjennom det rundt 12 timers strikkemaratonet, som sendes fra Norsk Trikotasjemuseum på Salhus i Bergen.

– Vi håper at både de lidenskapelige strikkerne og de som ikke helt ser poenget med strikking kan få glede av sendingen, sier programlederen, før hun kommer med følgende erkjennelse:

– Nei, jeg kan ikke strikke. Men jeg er veldig flink til å snakke om det!

Emnetaggen for Nasjonal strikkekveld er #NRKstrikk på Instagram og Twitter.

Her kjem det 12 timar med strikke-TV den 1. november. Ein Harley Davidson skal få strikkekler, du får historien om strikking, og møter lidenskapelege strikkarar. Frå midnatt startar me rekordforsøket «Frå sau til genser». Har du eit fint strikkebilde? Del det med emneord #nrkstrikk. God fornøyelse!

SE PROMOEN: Slik blir Nasjonal strikkekveld.