Møt «Kvitfjes», en ekte albinohjort

Terje Haugland klargjorde seg til årets jakt da han kom over en hjort med hvite ben og helt hvitt hode. Eksperter er fra seg av begeistring over bildene av «Kvitfjes», som er en unik albinohjort.

Husker du den hvite kjendiselgen Albin? Nå har Norge fått sin egen albinohjort.

– I mine 40 år som jeger har jeg aldri sett noe lignende, sier Terje Haugland.

Hvithodet hjort på Askøy

Jegeren fra Askøy nord for Bergen var i slutten av august ute for å forberede seg til årets hjortejakt. På vei til en jaktpost kom han over en hjort med et svært spesielt utseende.

– På et åpent jorde gikk mellom 15 og 20 dyr rundt og beitet. Blant dem så jeg en hjorten med helt hvitt hode, forteller Haugland.

  • Se video av hjorten lenger nede i saken!
Terje Haugland

FANT ALBINOEN: Terje Haugland har dokumentert Norges mest tydelige albinohjort.

Foto: Privat

Han hadde med seg fotoutstyr og fikk tatt bilder av dyret, som også viste seg å ha hvite ben og øyne. Jegeren har tidligere selv både sett tegn til og hørt om det hvithodede dyret, men fikk denne gangen både filmet og fotografert dyret.

Sett flere ganger tidligere

– I fjor vinter var jeg ute og satte garn da jeg skremte opp to hjortedyr fra fjæra. Det var en kolle og en kalv, og jeg så tydelig at kollen hadde hvitt hode. Jeg fikk tatt noen dårlige foto, og da jeg så på den viste det seg at også kalven var hvit.

Bildene han fikk tatt for to uker siden er de så langt beste han har tatt. De viser en ett eller halvannet år gammel hjortebukk med som helt tydelig er hvit på hele hodet og alle bena.

En hjort med så tydelig uttrykt albinisme har i hvert aldri før blitt dokumentert i Norge.

Erling Meisingset, hjorteforsker

Haugland regner med det er den samme bukken han så i fjæresteinene i vinter, og som også har blitt observert i vår. Den erfarne jegeren har nå bedt alle jaktlag på Askøy om ikke å felle den hvithodede hjorten, som han har valgt å kalle «Kvitfjes».

– Dette er jo litt spennende og artig. Det er helt uvanlig med et slikt dyr, og en kuriositet jeg håper får leve, sier Haugland.

Jeger Terje Haugland kom over dette unike dyret på Haugland på Askøy i slutten av august.

SE VIDEO: Albinohjort beiter blant andre dyr på Askøy.

Forskerne har aldri sett maken

Askøyværingen har vært i kontakt med flere eksperter på hjort. Tilbakemeldingen fra alle er den samme: Bildene er helt unike og viser en hjort med albinisme.

Hjorteforsker Erling Meisingset hos Bioforsk er en av dem som har sett bildene.

– Jeg har vært i kontakt med flere kolleger rundt om i landet og ingen har noensinne sett maken. Dette er et meget sjeldent syn i Norge, og er kjempeartig, sier Meisingset til NRK.no.

Det finnes albinisme i genene til norsk hjort, men det gir som regel bare utslag i hvite klover, flekker eller grålig pels. Meisingset sammenligner med den hvite elgen «Albin», som ble norgeskjendis i fjor.

Sammenligner med kjendiselgen Albin

– Dette er da en hjort som er delvis albino. Den er ikke helt albino på samme måten som Albin. Men når vi vet at moren dens også er hvit, har utslaget av albinisme blitt veldig stort og spesielt hos denne bukken, sier forskeren.

– En hjort med så tydelig uttrykt albinisme har i hvert aldri før blitt dokumentert i Norge, legger han til.

Han håper «Kvitfjes» ikke møter samme skjebne som Albin. Kjendiselgen ble et av de første ofrene da elgjakten startet i fjor høst.

– Det hadde vært gøy å se denne hjorten i voksen tilstand. Det er alltid artig med silke særegenheter, og som forsker er det gøy å følge med på dyr som ikke er som alle andre, sier Meisignset.

Har du noen gang sett eller hørt om en hvit hjort? Bruk kommentarfeltet under!