Vi tok taksten på Ladegårdsgaten

Ingen vet hvor mye den farlige bygården i Ladegårdsgaten er verdt. Vi tok med en takstmann for å finne ut hva en leilighet er verdt.

Ladegårdsgaten 64-75

HVA ER DET VERDT? Takstmann anslår verdien av bygget.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Beboerne i Ladegårdsgaten i Bergen går en utrygg fremtid i møte, etter at de tapte den mangeårige rettssaken mot Bergen kommune i lagmannsretten.

Dommen som kom forrige uke slår fast at kommunen ikke er skyld i de omfattende skadene på bygget, som er for farlig til å bo i. 70 naboer ble dømt til å betale én million kroner i saksomkostninger.

Ubeboelige leiligheter

I stedet for å få erstatning på 80 millioner fra kommunen, står beboerne nå med ubeboelige leiligheter som kan bli vanskelig å få solgt. Leilighetene er preget av sprekker, utglidninger og andre setningsskader.

Vi har ingen formening om verdien i dag.

Advokat Eivind Pundsnes

Spørsmålet er nå om bygget kan reddes – og hvor mye det egentlig er verdt. NRK besøkte den ulykkesforfulgte bygården sammen med takstmann Roar Kristoffersen.

– Kanskje det kan lønne seg å rive bygget, bygge opp på nytt og sitte igjen med en høyere kvadratmeterpris når det er ferdig, sier han, før han tar turen inn i bygget.

Takstmann og beboer i Ladegårdsaten

FINNER TAKSTEN: Takstmann Roar Kristoffersen og beboer May Therese Mellesdal.

Foto: NRK

Beboer May Therese Mellesdal eier en av leilighetene i bygården, og er spent på hva takstmannen finner ut.

– Det er klart det er interessant for oss å vite om det er verdt noe, sier hun.

– Viktigste å komme seg videre i livet

Mellesdal og de andre naboene mener en kommunal gravejobb er skyld i at grunnen gir etter under bygningene. De vant opprinnelig en erstatning på 68 millioner kroner i tingretten, men dommen ble altså anket og omgjort i lagmannsretten.

Alt ble snudd på hodet, og nå må de selv ta alle kostnadene. For beboerne er det bare én ting som gjelder nå, sier advokaten deres, Eivind Pundsnes.

– Det viktige er å komme seg ut av dette, og realisere mest mulig av boligverdien og komme seg videre i livet. Og vi har ingen formening om verdien, sier han.

Advokaten har allerede fått flere henvendelser fra private utbyggere som ser potensialet i tomten. Også takstmannen ser mange positive sider med bygården i Ladegårdsgaten 64–76.

May Therese Mellesdal inspiserer skadene i oppgangen.

STORE SÅR: Slik ser det ut i oppgangen utenfor leiligheten til May Therese Mellesdal.

Foto: Ingrid Losnegaard / NRK

– Her ser du rett ut mot byfjorden, og det er en veldig fin utsikt, i tillegg til veldig bra beliggenhet, sier Kristoffersen.

Rundt halvparten av markedspris

Etter en runde i Mellesdals leilighet, loft og kjeller, kommer han med et raskt første anslag:

– Jeg tror du kommer veldig lavt ned i en kvadratmeterprisen, kanskje ned i 25.000 kroner per kvadrat.

Det gir en takst på totalt 1,3 millioner kroner for leiligheten. Det er litt under halvparten av markedsprisen i området.

– Hvis jeg kan få såpass at jeg kan komme meg videre, uten å måtte bo på hybel resten av livet. Om jeg får nok til å kjøpe meg en liten leilighet, skal jeg være fornøyd.

– I forhold til null kroner er dette kjempebra. Det var egentlig ikke verst i det hele tatt, sier hun.