Hopp til innhold

Beinbrudd og avkappede fingre i rusmiljøet i Bergen

Det kan være direkte livsfarlig for rusmisbrukere å skaffe seg fiender i miljøet. Utekontakten er skremt over den grove volden.

Knivstikking i Bergen

SEGNET OM HER: 35-åringen blødde kraftig fra stikkskader i bryst- og halsregionen da han prøvde å flykte inn i en buss her på Gyldenpris.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Fredag ble en 35 år gammel mann i det kriminelle rusmiljøet i Bergen drept med et stikkvåpen på Gyldenpris i Bergen. Politiet har pågrepet to menn i saken, som begge er siktet for drapet. De to pågrepne er brødre og er tidligere straffedømt for voldskriminalitet og vanker i samme miljø som avdøde gjorde.

Foranledningen er så langt ikke kjent, og de to pågrepne nekter enhver befatning med drapet. Men det spekuleres i om drapet kan være resultat av et internt oppgjør.

LES OGSÅ: Brødre nekter for drap

- Volden blir ikke anmeldt

Ifølge Utekontakten er volden i rusmiljøet blitt vesentlig tøffere de siste årene.

- Vi har sett personer som er preget av slag, blitt påført beinbrudd og fått fingre kappet av. Man gjør opp innad i miljøet og det er sjelden slik vold blir anmeldt til politiet, sier leder for Utekontakten i Bergen, Marit Grung, til NRK.no.

Voldsskadene blir bare unntaksvis behandlet av helsevesenet, fordi ofrene frykter represalier dersom sakene blir kjent og kommer politiet for øre.

Skyldes narkogjeld

- Mye av dette er knyttet til penger, at folk har opparbeidet seg gjeld. Det er blitt lettere å få tak i stoff man kan selge, og mange av disse personene er folk som ikke klarer å håndtere penger, sier Grung.

Dersom man ikke leverer oppgjør som avtalt, kan det få alvorlige helsemessige konsekvenser.

- Det er snakk om ustabile personer og ulike former for represalier. Rus gjør det ikke lettere, sier Grung.