Hopp til innhold

Telefonstorm etter jordskjelvet

- Hele huset ristet, og det var en voldsom larm. Jeg forstår godt at folk ble urolige, sier sysselmannsoverbetjent Olav Tombre.

Sysselmannsoverbetjent Olav Tombre

VÅKNET AV SKJELVET: Sysselmannsoverbetjent Olav Tombre var en av svært mange på Svalbard som ble vekket av nattens jordskjelv.

Foto: Arild Lyssand

De om lag to og et halvt tusen beboerne på Spitsbergen og de øvrige øyene som utgjør Svalbard, ble i natt bråvekket av det kraftigste jordskjelvet som har rammet norsk territorium i moderne tid.

- Skjelvet var så kraftig at det var umulig å ikke våkne av det. Huset ristet, og det var en voldsom larm i huset, forteller sysselmannsoverbetjent Olav Tombre til nrkhordaland.no .

Sysselmannsoverbetjent Olav Tombre

MANGE REDDE: Olav Tombre og de øvrige i politiet på Svalbard fikk en rekke telefoner fra bekymrede folk i natt.

Foto: Arild Lyssand

- Usedvanlig sterkt

Politimannen fra Fusa i Hordaland har vært seks år på Svalbard, og opplevde nattens historiske skjelv på nært hold. Han lå i likhet med de fleste og sov da naturen plutselig viste sine krefter.

- Den første som slo meg var at det var en voldsom vindkule, men vi skjønte fort at det var et jordskjelv, sier Tombre.

LES MER OM JORDSKJELVET

Jordskjelvet, som hadde episenter om lag 140 kilometer sørøst av Longyearbyen, er det kraftigste i Norge i moderne tid.

LES OGSÅ: Livredde foreldre, rolige barn

- Foreløpige beregninger viser at hovedskjelvet hadde en styrke på 6,2 på Richters skala. Det var et helt usedvanlig sterkt skjelv, sier seniorforsker Konrad Lindholm ved NORSAR til NRK.

Skjelvet kunne ført til store skader om det hadde skjedd på land.

- Styrken avtar jo nærmere land man kommer. De største skadene på et skjelv som dette skjer innefor en radius av ti kilometer. Hadde dette skjedd i Oslo eller Bergen, ville det ha ført til betydelige skader, sier professor i seismologi, Kuvvet Atakan, til nrkhordaland.no.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Kart

Femten etterskjelv

Hovedskjelvet ble fulgt av femten mindre jordskjelv.

- Dette kunne blitt en humanitær katastrofe om det hadde skjedd på land og ikke ute i havet, mener Lindholm.

Kort tid etter skjelvet kimte det nesten uten stopp i politiets vakttelefon.

- Mange beboere ringte og lurte på hva som hadde skjedd. Vi har jo kjent rystelser i jorden før her oppe, men aldri noe så kraftig, sier Tombre.

- Var du redd selv?

- Nei, så ille var det ikke. Men jeg forstår godt at folk ble urolige, sier sysselmannsoverbetjenten.

- Ikke meldt om skader

Det er ikke meldt om noen skader på personer, bygninger eller infrastruktur på Svalbard etter rekordskjelvet.

- Vi har hatt kontakt med alle de øvrige bosettingene her oppe, og det er ikke kommet inn noen meldinger om skader, sier Tombre.

En vesentlig årsak til det er trolig at langt på vei de fleste bygg på Svalbar står på trepåler, og ikke grunnmur. Årsaken er permafrosten i området.

Sysselmannsoverbetjent Olav Tombre

REISER HJEM: Politimannen fra Fusa har opplevd mye i sine seks år på Svalbard. I april reiser han hjem til Hordaland og jobb i Hordaland politidistrikt.

Foto: Arild Lyssand

- Aldri opplevd liknende

Værstasjonen Hopen ligger på en øy i havet sørøst for Spitsbergen, som er hovedøyen på Svalbard. De fire ansatte på værstasjonen ble brutalt vekket av rystelsene klokken 03.46 i natt.

- Jeg har aldri opplevd noe liknende. Det ristet og knaket i hele huset, forteller Eirik Sandberg på værstasjonen til nrkhordaland.no.

- Det første vi tenkte var at det var en kraftig vindkule. Men så tenkte vi på jordskjelv. Universitetet i Bergen har en jordskjelvmåler her hos oss. Da vi så på den, skjønte vi hva som skjedde, forteller Kåre Storhjell på værstasjonen.

Ingen av dem fryktet for sin egen sikkerhet.

- Bygningen her er av tre. Selv om deler av den er fra 1940-tallet, så er den solid nok til å takle noe slikt, sier Sandberg.

Mange små skjelv rundt Svalbard

Hopen-mannskapets kontaktperson ved Universitetet i Bergen, geofysiker Helge Johnsen, er for tiden i Longyearbyen. Han gikk utrolig nok glipp av det kraftige skjelvet.

- Jeg sov godt i natt, og merket ingenting, sier Johnsen til nrkhordaland.no.

Han forteller at jordskjelvmåleren på Hopen værstasjon ble satt opp for fire-fem år siden, og jevnlig har rapportert om bevegelser i jordskorpen.

- Den har registrert en rekke mindre skjelv, så det er tydelig at det er bevegelse i flatene på havbunnen, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Manglende risikoanalyse for Svalbard