Hopp til innhold

Tannpleier får besøk av fortvilte unge jenter: – Det går ikke an å bleke emalje som ikke er der

BERGEN (NRK): Unge oppsøker tannlegen for å fjerne spor etter mange år med snusing. Svaret skuffer mange.

Tannpleier Cecilie Hagen i Bergen

SKUFFER: Tannpleier Cecilie Hagen må ofte skuffe dem som kommer til tannlegen for å bleke tennene. – Noen merker selv at tennene har blitt mye mørkere.

Foto: Mats Arnesen / NRK

Tannpleier Cecilie Hagen i Bergen reagerer på at det stadig dukker opp unge jenter og gutter i tannlegestolen med et ønske om å bleke tennene.

Grunnen: Misfargede tenner som en følge av flere år med snusing.

– Tannkjøttet har ofte trukket seg opp, tennene er mørkere og det kan være betent tannkjøtt. Når jeg ser det hos pasienter, påpeker jeg at de har skader, og i noen tilfeller er det permanente skader. Da reagerer de ofte med sjokk og vantro, sier Hagen.

Hun må ofte skuffe de unge kvinnene.

– Det går ikke an å bleke emalje som ikke er der.

Flere som snuser enn røyker

Tall fra SSB (ekstern lenke) viser at det nå er flere som snuser enn som røyker. Andelen unge kvinner mellom 16 og 24 år som snuser har femdoblet seg de siste ti årene (ekstern lenke)

Kristina Presthus og Helene Reimers er 17 og 18 år gamle. Begge snuser. Begge sier at de begynte å snuse fordi flere andre i vennegjengen gjorde det.

Tannpleier reagerer på at flere unge jenter som snuser kommer for å bleke tennene.

– DYRT: Kristina Presthus (17) og Helene Reimers (18) er i gruppen med unge jenter som snuser. Reimers forteller at hun har opplevd problemer med tannkjøttet på grunn av snus, men det er først og fremst pengene hun bruker som gjør at hun ville vurdert å slutte.

Foto: Mats Arnesen / NRK Hordaland

– Jeg tror det har blitt veldig normalisert, i hvert fall i vår vennegjeng.

Men det er først og fremst kostnaden som gjør at tenåringene har vurdert å slutte.

– Jeg har tenkt på det flere ganger at det koster mye å snuse. 100 kroner her og der blir fort til mye penger. Jeg har egentlig aldri tenkt over risikoen for tennene og tannkjøttet, sier Reimers.

– Snus er et moteprodukt

Rusforsker Tord Finne Vedøy ved Folkehelseinstituttet mener økningen i snusbruk blant unge jenter minner om økningen man så hos menn noen år tidligere.

På starten av 2000-tallet snuste tilnærmet ingen kvinner, før det nå har flatet ut på 15 prosent.

Han peker på både snus som et moteprodukt og bedre informasjon om helseskadene ved røyking, som en mulig grunn til økt snusforbruk.

Farene ved snusing tror ikke Vedøy mange ungdom har tenkt igjennom.

– Ungdom lar seg påvirke av farer som er nærme i tid, og det er absolutt tilfellet her. Dette handler om utseende, ikke muligheten for å snusforbruket på sikt kan føre til hjerte- og karsykdommer, sier Vedøy.

Tannpleier Cecilie Hagen med røykeslutt-produkter

På tannlegekontoret til Cecilie Hagen er det flust av brosjyrer som viser hvordan man kan slutte med røyking og effekten røyk har for tannhelsen. For snus finnes det derimot ingen slik informasjon. Det mener Hagen tannleger landet rundt bør ta tak i.

Foto: Mats Arnesen / NRK

Bekymret tannlegeforening

Den norske tannlegeforening har ikke tall på at flere unge jenter bleker tennene grunnet snusbruk, men president Camilla Hansen Steinum ser med bekymring på at flere unge jenter velger å snuse.

– Snusing i svangerskapet gir økt risiko for blant annet lav fødselsvekt ved for tidlig fødsel. Det bekymrer oss når vi vet at unge som begynner å snuse tidlig har vanskelig for å slutte, sier Steinum.

Ønsker man likevel å bleke tennene, er det visse farer man bør være klar over, mener Steinum.

– Hvis man kommer i en ond sirkel der man snuser, får misfarging og bleker tennene, kan det føre til at man får skade på tennene.

Kvinne som snuser

ØKNING: Andelen unge kvinner mellom 16 og 24 år som snuser har femdoblet seg på ti år.

Foto: Tora Krogh