Hopp til innhold

Politiet ber foreldre skjerpe seg: – Aldri sett så mange berusede unge mennesker på en gang

Både i Bergen og Oslo var det problemer med overstadig berusede ungdommer på 17. mai. Nå ber politiet foreldre ha en tettere oppfølging av barna sine.

Politiet forsøkjer å ordna opp i bråk i Strandgaten i Bergen den 17. mai

ALDRI SETT SÅ MANGE: Politiet forteller at de aldri har sett så mange unge mennesker ruset i Bergen sentrum.

Foto: Sjur Mikal Dolve / NRK

– Det som politipatruljen opplevde på 17. mai ettermiddag og tidlig kveld har vi ikke opplevd tidligere, sier seksjonsleder ved Bergen sentrum politistasjon, Ole Bjørn Sveen.

Årets 17. mai var sterkt preget av berusede ungdommer. På et døgn registrerte Vest politidistrikt 348 hendelser og oppdrag på 17. mai. Av disse var 229 i Bergen.

I løpet av ettermiddagen opplevde politipatruljen i Bergen at det var svært mange ungdommer mellom 15 og 20 år som var overstadig beruset.

Dette var både på sterk alkohol og narkotika, og det var flere samtidige slåsskamper.

– Patruljen opplever selv at de har aldri sett så mange berusede unge mennesker i sentrumskjernen i Bergen på en gang, sier han.

innsatsleiar knivstikking Bergen

Ole Bjørn Sveen reagerer først og fremst på antallet unge mennesker som var ruset på ettermiddagen og kvelden midt i sentrumskjernen I Bergen på 17. mai.

Foto: Bergit Sønstebø Svendseid / NRK

Politiet i Oslo hadde de nesten 400 oppdrag.

– Vi hadde også ungdom helt ned i 13-årsalderen som var påvirket av rusmidler i Oslo, sier Harald Nilsen, stabssjef i Oslo politidistrikt.

Likevel skilte det seg ikke så veldig fra vanlig helgeaktivitet på godværsdager i Oslo, opplyser han til NRK.

Ber foreldre ta ansvar

Politiet fikk fortløpende meldinger om slåsskamper. Det var blant annet en gutt på 16 år som fikk slått ut to tenner på nasjonaldagen. Politiet skal ha gjort sitt beste for å varsle foreldre og barnevernsvakt om ungdommene. I tillegg kjørte de unge til legevakten.

Likevel rakk de bare over en brøkdel av hendelsene, ifølge Sveen.

Politiet slet med å komme i kontakt med foresatte som kunne ta seg av ungdommene, og oppfordrer til at foreldre skal være mye tettere på sine egne barn.

– Vi reagerer på at det er mange foreldre som ikke har en tett oppfølging av barna sine.

Til neste år oppfordrer politiet foreldrene til å ta ansvar.

– Det er unødvendig at barn imellom 15 og 18 år går rundt og er påvirket av rus, ikke bare alkohol, men også narkotika, uten tett oppfølging. Vi skulle ønske at foreldre var mye tettere på sine egne barn, sier Sveen.

Barnevernsvakten i Bergen fikk 11 henvendelser om ungdom knyttet til rus og alkohol. Dette er flere enn de får på en vanlig helg.

Joachim Bjerkvik er enhetsleder for både Utekontakten og Barnevernvakten i Bergen, han mener også foreldrene må ta mer ansvar.

Joachim Bjerkvik

Joachim Bjerkvik mener voksne setter mye fokus på alkohol på 17. mai.

Foto: Jarl Omestad / NRK

– 17. mai skal jo være barnas dag, og mitt inntrykk er at flere voksne burde være mer oppmerksom på egen atferd og bruk av alkohol, fokus på alkohol på en dag som 17. mai. Det er ikke noe tvil om at foreldre er viktige forbilder, sier han og legger til:

– Kanskje er 17. mai en dag der de som har barn burde være med barna sine, også med de litt eldre barna sine.

Flere unge debuterer på 17. mai

Bergen kommune hadde en god del feltarbeidere fra Utekontakten som jobbet ute på 17. mai. De melder også om at det var ganske mange flere overstadige berusede enn på vanlige helger.

Feltarbeiderne var i kontakt med over hundre ungdommer på nasjonaldagen.

– Inntrykket til feltarbeiderne er at det er en del unge som debuterer på alkohol på 17. mai.