Slik julehandler du stressfritt

NRK Hordaland viser deg når på dagen du får handle i fred, slik at du unngår flommene av stressede gavehandlere nå i førjulstiden.

Kjøpesenter - julehandel

UNNGÅ KØ: Nordmenn strømmer til butikkene før jul.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Handelen tar helt av i nå desember, med 180 prosent større handel enn resten av året, ifølge Statistisk sentralbyrå . Det gjør at julehandel ofte forbindes med stress, mas og fulle butikker.

I håp om at færre køer, mindre knuffing og større alburom i butikkene reduserer førjulsstresset, har vi gjort noen undersøkelser. Vi har nemlig spurt et knippe kjøpesentersjefer i Bergensområdet når de ville kjøpt sine julegaver.

God plass på julaften

Overraskende er det kanskje at panikkhandel i siste liten på julaften kan gi deg god plass på kjøpesenteret. En stor andel kvinner handler nemlig i god tid før julaften, og mange menn har lært av sine kvinnelige handlefrender.

- Julaften er ikke en dum dag å gjøre sine siste og aller siste innkjøp, sier daglig leder ved Sartor Senter, Marianne Cristi Nyborg.

Hun får støtte fra sjefen ved Laksevåg senter og Gullgruven, som sier at julaften ofte er en rolig og hyggelig dag på sentrene.

- Kundene er nok litt mer preget av ”i siste liten-innkjøp” enn personalet, sier senterleder Janicke Hansen.

Roligere på kvelden eller tidlig på morgenen

Foretrekker du likevel å gjøre unna handelen i god tid, anbefaler flere senterledere å handle tidlig om morgenen eller like før stengetid.

På Sartor senter kan det for eksempel lønne seg å komme før klokken 1130, eller etter klokken 1930.

- Så letter trykket i allefall noe, sier Nyborg.

Omtrent slik er det også på AMFI Stord.

- Jeg ville kjøpt julegavene rett etter at butikkene åpner om morgenen, eller siste timen før de stenger om kvelden, sier senterleder Hans Martin Haavik.

– Mer alburom etter klokken 19

På Åsane storsenter varsler de imidlertid om travle dager gjennom hele uken, med noe større alburom mellom klokken 19 og 21.

- Normalt ville en mandag være roligere, men i disse tider ser vi at også mandagen er svært travel. Handelen begynner med en gang senteret åpner, og det er svært høy aktivitet hele dagen, sier senterleder ved Åsane storsenter, Nina Schanche Nilsen.

Noen anbefaler kun tidlig morgen

På Lagunen anbefaler direktør Knut Eliassen å komme tidlig.

- Jeg ville nok valgt å besøke oss umiddelbart når butikkene åpner om morgenen klokken ni og ti.

Senterleder Ingunn B. Hansen ved Bergen storsenter anbefaler også å stå opp tidlig og komme når de åpner klokken ni.

- Det er den beste tiden, dersom man vil gå i ro og fred, sier hun.