Hopp til innhold

– De har gitt meg en grunn til å stå opp om morgenen

Viktig psykiatritilbud i seks norske byer står i fare for å bli lagt ned. – Alternativet er å være hjemme alene til jeg blir innlagt, sier en av medlemmene.

Katrine Vidme og Maria Arctander Olsen

LIVSGNIST: Maria Arctander Olsen (midten) har fått tilbake livsgnisten ved hjelp av Fontenehuset. Her med nestleder ved Fontenehuset, Maren Moe (t.v) og styreleder Katrine Vidme (t.h).

Foto: Sølve Rydland

– Jeg hører stemmer hele tiden, og er veldig plaget med hallusinasjoner. Jeg ser ting som ikke egentlig er der, og har mye angst, forklarer Maria Arctander Olsen, som har sykdommen Schizofreni.

Hun sliter depresjoner som kommer og går, men etter at hun i april begynte å jobbe på Fontenehuset i Bergen fikk livet mer mening. Det ble lettere å leve med sykdommen.

– På Fontenehuset kan jeg gjøre noe nyttig, og ikke bare er en byrde for samfunnet. Hvis man ikke gjør noe nytte for seg, er man bare i veien. Jeg vil føle at jeg har en mening og en grunn til å stå opp, sier Arctander Olsen.

Kan bli lagt ned

Fontenehuset er et sted hvor personer med psykiske problemer kan jobbe og drive aktivitet i eget tempo. I Norge finnes det åtte slike hus - i Tromsø, Stavanger, Oslo, Hønefoss, Drammen, Kongsberg og Bergen.

Oddny Miljeteig

STATEN MÅ PÅ BANEN: Oddny Miljeteig (SV) mener kommunen må ta sin del, og staten sin del.

Foto: Stig Marlon Weston/SV

Nå står seks av disse i fare for å bli lagt ned. Tilskuddene fra kommunen ikke har økt i takt med prisstigningen, og i realiteten betyr det at det har blitt mindre penger til tilbudene for psykisk syke.

Fontenehuset i Bergen får 1,3 millioner kroner av kommunen og driftsstøtte fra staten, men dette er ikke nok. Bare de to husene i Oslo har en trygg økonomisk framtid.

– Konsekvensene i 2013 er at vi bruker opp egenkapitalen vår, og at vi 2014 står for nedleggelse, sier Katrine Vidme som er styreleder ved Fontenehuset i Bergen.

– Kan miste livsgnisten igjen

Arctander Olsen jobber på kontoret på Fontenehuset. Hun fører bilag, arkiverer og hjelper til med søknader.

– Nå hører jeg endelig til en plass. Nå er det et sted hvor jeg passer inn, hvor de liker meg og vil ha meg, forteller hun.

Hva betyr det for deg om Fontenehuset må stenge?

– Alternativet er at jeg er hjemme alene helt til jeg blir så deprimert at jeg blir innlagt på sykehus. Det vil bety at jeg mister den livsgnisten jeg endelig har fått, sier hun.

– Staten må ta sin del

Dersom Fontenehuset må legges ned mister tre ansatte og alle medlemmene jobben.

SV-politiker Oddny Miljeteig mener regjeringen må på banen i denne saken.

– Kommunen må ta sin del, og staten sin del, for det er rett og slett et for offensivt tilbud til å være et kommunalt omsorgstilbud, sier hun.

– Byrådspartiene må stille opp

– Det er vår jobb å gjøre en god jobb på dette området. Vi må bare gjøre så godt vi kan for å få dette til, sier Geir Kaland (H), fraksjonsleder i Helse og sosialkomiteen i Bergen.

Han sier Bergen kommune ikke bare kan sitte og se på at dette tilbudet blir lagt ned. Selv om han mener den rødgrønne regjeringen må bidra mer, håper han også at de blå byrådspartiene i Bergen kan stille opp med det som skal til.

– Jeg håper jo ikke at nedleggelse blir utfallet, verken i Bergen eller de andre byene, sier han.