Hopp til innhold

Ordfører brakk leggen etter sykehusmøte

Odda-ordføreren skled på glatten og brakk leggen. Nå skryter han av behandlingen han selv har fått på lokalsykehuset, som står i fare for å miste akuttfunksjonen.

Oddaordfører brakk foten

TAKKER FOR BEHANDLINGEN: Oddaordfører Roald Aga Haug havnet på sykehus etter å ha vært i møte med helseministeren. Nå er foten operert, bruddet fikset og ordføreren på bedringens vei.

Foto: Privat

Oddaordfører Roald Aga Haug havnet på sykehus etter å ha vært i møte med helseministeren. Temaet var at akuttfunksjonene ved sykehuset kan bli lagt ned.

To dager etter møtet om akuttkirurgi skulle Haug sjekke vannrørene på sin egen hytte. Lite visste han at han snart skulle teste beredskapen på lokalsykehuset selv.

– Det var klink is og jeg lå langflat. Foten sto vannrett ut til høyre. Jeg knakk ankelen på plass før jeg ropte etter hjelp. Noen hyttenaboer hørte meg og ringte ambulanse, fortalte Haug.

Nå er ordføreren operert for brukket legg og ødelagte leddbånd i ankelen, og sykmeldt til 2. februar.

Jobber fra sofaen

I dag er Haug glad for at sykehuset fortsatt har akuttfunksjonen intakt.

– Jeg har fått meget bra behandling og oppfølging på sykehuset i Odda. Det er alltid overleger som har ansvaret, så man blir behandlet av erfarne og dyktige folk, sier Roald Aga Haug til NRK.

– Styrer du kommunen fra sykesengen nå?

– Jeg er jo sykmeldt, men bidrar selvsagt en del fra sofaen på enkelte felt. Jeg har varaordføreren som fungerer i mitt sted. En ordfører hos oss må reise såpass mye at det ikke går med en verkende fot som skal ligge høyt, sier Haug.

NRK har de siste ukene fortalt om et rush av bruddskader over hele landet etter glatt og vanskelig føre.

LES OGSÅ: Legevakten fylles opp av folk med bruddskader

For lavt pasientgrunnlag

Det var onsdag 6. januar at Odda-ordføreren møtte helseminister Bent Høie, der de snakket om fremtiden til Odda sjukehus. I Nasjonal sykehusplan har helseministeren sagt at sykehus som dekker færre enn 60.000-80.000 mennesker ikke lenger skal ha akuttkirurgi.

Bare 12.000 mennesker er i Odda sykehus sitt dekningsområde, og i planen står det at sykehuset må «vurderes særskilt på grunn av lite opptaksområde».

Hvis akuttmottaket i Odda blir lagt ned er nærmeste sykehus i Haugesund som ligger over to timers kjøretur unna.

Roald Aga Haug understreker at sykehuset har pasienter mange nabokommuner, eksempelvis Kvinnherad som har Odda som eneste fergefrie alternativ.

– Kirurgene og indremedisinerne opererer mer enn på større sjukehus. Grunnet isolasjon ved stengte veier og manglende flyvær er de ansatte vant med å håndtere akutte situasjoner der man ikke kan stole på transport til universitetssykehusene, sier ordføreren.

Odda sjukehus har også kompetanse på åreknuter, samt egen søvn- og smertepoliklinikk.

Veien er kort fra idyll og silkeføre til sørpe og såpeglatt is.

BRUDDSKADER: Mange bergensere har falt og skadet seg på glatten i januar. Se reportasje fra Vestlandsrevyen.