Nye varmerekorder for mai i Bergen og Oslo

OSLO/BERGEN (NRK): Klokken 13.47 krøp temperaturmåleren på Florida i Bergen opp til 31,2 grader. Med det knuste man varmerekorden for mai. Også i Oslo er det satt ny rekord for mai med 31,1 grader.

Bryggen Bergen - varmerekord

UTELIV I BERGEN: Mange søkte til Bryggen i rekordvarmen.

Foto: Elise Angell / NRK

Aller varmest i Norge onsdag var det imidlertid i Etne i Hordaland. Her krøp temperaturen helt opp i 32,7 grader. Det er den høyeste temperaturen som er målt i Norge i mai noensinne. Den gamle rekorden ble satt i Sigdal kommune i Buskerud i fjor og var på 31,8.

Historiske øyeblikket da gradestokken passerte 31,2 grader på Florida i Bergen.

NY VARMEREKORD I BERGEN FOR MAI: 31,2 grader lyder den nye rekorden på.

Gamle rekorder knust

I både Bergen og i Oslo var den tidligere rekorden for mai på 29,8 grader. På Blindern i Oslo ble den satt i 2012, mens Bergen tangerte det samme tallet på søndag.

Før årets til nå varmeste dag tok Meteorologisk institutt til orde for et kappløp mellom de to byene. 58 prosent mente dagen ville bli varmest i Bergen, 42 prosent stemte på Oslo.

Mens Bergen satte sin rekord like før klokken 14, kom rekorden i Oslo tre timer senere, helt nøyaktig klokken 16.52. Temperaturen krøp sakte oppover, men stoppet til slutt på 31,1 grader, 0,1 grader bak Bergen.

Laster Twitter-innhold

Koser seg i sommervarmen

Både i Oslo og Bergen koser folk seg i det varme været. Mange av dem, som hadde mulighet til det, tilbrakte dagen utendørs i parker eller ved badestrender.

De som ikke var så heldige svettet seg gjennom dagen, de aller fleste likevel med et smil om munnen.

Se direkterapportene om rekordene i sommervarmen fra Oslo og Bergen

METEOROLOGENE LOVER MER VARMT VÆR: Varmerekorder for mai i Bergen og Oslo i dag.

Årsaken til den tidlige sommervarmen er en høytrykksrygg som har bygget opp en del varme.

– Bakken er blitt varm. Sammen med varm luft har det ført til høye temperaturer, sier Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt.

Varmen fortsetter

Også torsdag er det ventet at temperaturen i Bergen kan passere 30 grader. Årsrekorden for Bergen stammer fra juli i 2003 og er på 31,8 grader. Maksimumstemperaturen onsdag var altså bare 0,6 grader fra å tangere denne.

I Oslo tyder prognosene på at temperaturen ikke blir like høy som i dag. Mellom 26 og 27 grader er meteorologen sin prognose.

– Det tørre og fine været fortsetter. Det er ikke sikkert vi klarer 30 grader i Oslo de neste dagene, men godt opp på 20-tallet kommer vi nok, sier Espen Biseth Grannan.

Folk bader i Bergen på tidenes varmeste maidag

NORDNES SJØBAD: Her kjølte mange seg ned mens lufttemperaturen steg til 31,2 grader i Bergen.

Foto: Per Christian Magnus
Laster Twitter-innhold