Er bestikket godt å holde i? Gjør det jobben? Klarer du faktisk å bruke redskapen til å få maten inn i munnen uten å søle?
For kjøkkensjef Thomas C. Engum Madsen på Quality Hotel Edvard Grieg er dette essensielle spørsmål.
– Bestikk må ha en mening, sier Engum Madsen til NRK.
Lanseres over hele Europa
Fanabuen har designet sitt nye Sofie-bestikk i samarbeid med Hardangerbestikk og Olav Eldøy fra Stord. Eldøy har bakgrunn fra kunst- og designhøgskolen i Bergen og har tidligere vunnet en rekke designpriser.
– Artig hva som kan komme ut av en kopp kaffe! Olav er vinner av «Merket for God Design» ti ganger. Det har vært fantastisk å få jobbe med ham og Hardangerbestikk, sier Engum Madsen.
Hardangerbestikket skal nå selges i nesten 300 butikker i Europa.
– Olav Eldøy har laget et vakkert og hensiktsmessig bestikk, synes kompanjongen.
Sofiebestikket består av alt fra kake- og salatsett til sauseøse, kakegaffel og kniv, vanlige kniver og gafler, til en litt større dessertskje beregnet for iskrem.
Søsteren ble litt sjalu
– Hadde vi ikke klart å kombinere de to tingene hadde vi ikke stått her i dag. Jeg har opplevd fryktelig mye rart ute på markedet. Når du sitter med god mat og godt selskap skal du ikke irritere deg over et bestikk som gjør at du griser med fingrene i sausen!
Bestikket har karene jobbet med i fem år nå, og er oppkalt etter Thomas sin yngste datter på tre år, noe Fanaposten tidligere har omtalt.
– Storesøsteren Sara (5) er litt sjalu, men grunnen til at navnet ble Sofie var at Hardangerbestikk allerede har et bestikk som heter «Sara», sier 38-åringen.
Formet som en kvinne
– Olav har tre ting som han synes er viktig: Egget, altså den som du putter i munnen. På skaftet har vi bølgen og havet, og holder du den slik, er den formet som en kvinne!
Første gang designerduoen utformet skjeen ble den for dyp, derfor ble den korrigert slik at den ikke irriterte ganen.
– Så bestikk er ikke bare bestikk?
– Nei det er det ikke!