Hopp til innhold

Mishandlede kvinner får bli i Norge

Mange utenlandske kvinner har fått opphold i Norge etter å ha blitt utsatt for vold fra ektemannen sin. På bare to år har over 150 kvinner fått bli etter mishandling.

Snorre Sæther, UDI

ØKER: Snorre Sæther og UDI sier det er en økende trend at utenlandske kvinner søker oppholdstillatelse etter å ha levd i ekteskap med vold.

Foto: Utlendingsdirektoratet

Siden 2010 har over 150 utenlandske kvinner fått innvilget opphold i Norge fordi de har blitt utsatt grove overgrep og vold fra sine ektefeller.

Flere av kvinnene bor på krisesenter mens søknaden deres om opphold behandles. Ved krisesenteret i Bergen er flertallet av kvinnene som har kommet dit for å få hjelp utenlandske, og flere av kvinnene er blitt utsatt for grove voldshandlinger.

Jeyla Rustamova

Jeyla Rustamova og de andre ansatte ved krisesenteret i Bergen har tatt imot flere utenlandske kvinner som er blitt utsatt for grov vold.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

– Det er slag, spark og grove blåmerker. Det er også seksualisert vold, det er voldtekter og mennene låner konene sine til kamerater fordi de skylder dem penger, forteller Jeyla Rustamova, ansatt ved Krisesenteret i Bergen.

– En økende trend

Utenlandske kvinner som gifter seg med norske menn får midlertidig opphold i Norge. Hvis de går fra ektemannen før det har gått tre år må de reise hjem, men hvis de er utsatt for mishandling kan de likevel få bli.

Tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser at de siste to årene har over 150 kvinner med minoritetsbakgrunn fått opphold i Norge på bakgrunn av vold. Tallet er ifølge direktoratet økende.

– Man må være enten fysisk eller psykisk mishandlet. Det er et relativt lavt beviskrav, og vi legger stort sett til grunn historien som blir presentert for oss, sier Snorre Sæther, områdeleder for familieinnvandring i UDI.

– Jo flere som har en oppholdstillatelse i Norge, jo flere er det som kan risikere å bli utsatt for en situasjon som gjør at de omfattes av mishandlingsbestemmelsen. Dermed så kan det nok sies å være en økende trend, forklarer Sæther.

LES OGSÅ: Har nødtelefon for thailandske kvinner i Norge

Få kjenner til unntaket i loven

På krisesenteret i Bergen tror Jeyla Rustamova at tallet fra UDI bare viser toppen av isfjellet.

– De fleste av kvinnene som kommer til oss får informasjon om dette unntaket i utlendingsloven for første gang hos oss. For veldig mange kommer det som et sjokk. Det er kvinner som er helt nye i Norge og ikke vet noe om systemet, så de er svært sårbare, sier Rustamova.

– Hva skjer med de kvinnene som ikke vet om denne bestemmelsen?

– Da lever de veldig lenge med vold og trusler, sier Jeyla Rustamova.