Meteorologene anbefaler vinterdekk i Sør-Norge i juni

Har du skiftet til sommerdekk? Da må du kanskje bytte tilbake. Til årets første sommerhelg advarer Meteorologisk institutt om vanskelige kjøreforhold på fjellet i Sør-Norge.

Valdresflye, 27. mai 2019 kl 14.17

VALDRESFLYE: Slik så det ut på fylkesvei 51 på Valdresflye i Oppland mandag ettermiddag. Utover uken kan det komme ny snø som legger seg i veibanen, advarer Meteorologisk institutt.

Foto: Statens vegvesens webkamera

I første omgang gjelder farevarselet i områdene nord i Sør-Norge, på fjellovergangene mellom Møre og Romsdal, Trøndelag og Østlandet.

Allerede mandag lå det periodevis snø eksempelvis på Røros, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt.

– Det skal komme nedbør som faller som snø ned til 600 meters høyde. I hovedsak vil snøen komme på natten og tidlig morgen, sier Moxnes.

Fra onsdag eller torsdag av vil dette også trekke sørover mot Filefjell, Hardangervidda og Haukelifjell. Da kan det bli sendt ut nytt farevarsel.

– Det er litt usikre prognoser, men det er fint å være obs også lenger sør.

Fv 55 Sognefjellet kl. 14.37 27. mai 2019

SOGNEFJELELT: Fylkesvei 55 over Sognefjellet kan bli rammet av snø igjen. Slik så det ut der, 1400 meter over havet, like over klokken halv tre mandag.

Foto: Statens vegvesen

Anbefaler vinterdekk

Torsdag er det Kristi himmelfartsdag, og mange tar fri den inneklemte fredagen.

Idet juni og sommeren nærmer seg, har de aller fleste skiftet til sommerdekk. Ifølge kjøretøyloven er det ikke tillatt å bruke piggdekk eller kjetting fra mandag etter 2. påskedag til 31. oktober, med mindre føreforholdene gjør det nødvendig.

Og nødvendig kan det bli.

– Vinterdekk er å anbefale dersom du må kjøre på et spesielt tidspunkt. Er du fleksibel kan du følge med på webkameraene på Vegvesenets sider og ta en vurdering, sier meteorologen.

  • Sjekk Yrs varsel for fjellovergangene her.
Laster Twitter-innhold

30 grader i fjor – 12 i dag

De kalde temperaturene står i sterk kontrast til hvordan været var i fjor på denne tiden.

Da var det 30 grader i Bergen, 29 grader i Oslo og 25 grader i Molde. Et år etter er den høyeste varslede temperaturen henholdsvis 12 grader, 15 grader og 8 grader på de respektive stedene.

ein vennegjeng solar seg i Nygårdsparken i Bergen

MAI 2018: Slik så det ut i Bergen 25. mai i fjor. I år er det langt kaldere i mai.

Foto: Bente Kjøllesdal / NRK

– Det viser hvor store kontraster mai-været kan ha. I overgangsmånedene er det ofte slik. Når vi beveger oss ut i juni blir det mindre og mindre sannsynlig at det kommer snø, også på fjellovergangene, sier Moxnes.

– Er det normalt med «piggdekkvarsel» i starten av juni?

– Det er kaldere enn normalt, men ikke helt unormalt heller. Fjellovergangene er på høyfjellet, og da kan det bli hvit nedbør, selv om mye vil smelte fort. Men vi kan ikke garantere at det ikke vil legge seg.

– Har du et lyspunkt til oss?

– Sommeren kommer sakte, men sikkert. Det blir mildere ut i juni med høyere temperaturer, men det ser ganske fuktig ut. Sommeren er på vei, men det ser ikke ut til å bli finvær mange dager på rad med det første. Men temperaturene vil stige gradvis utover i juni, sier meteorologen.

Laster Twitter-innhold