Hopp til innhold

Livredde hunder sendes bort

Myrbø Dyrepensjonat i Indre Arna utenfor Bergen får hver eneste nyttårsaften inn hunder som er så engstelige for raketter at eierne ikke våger å ha dem hjemme.

Nyttårsraketter på Stokkmoen i Stjørdal
Foto: Tor Beisvåg

Hunder i snøen
Foto: Grete Haugen

– Mange hunder er livredde på nyttårsaften. Vi har faktisk fått inn hunder som har rømt hjemmefra når det blir sendt opp raketter, sier daglig leder Jan Ivar Hasti.

Ligger avsides til

Historiene til hundeeierne er ofte de samme: Hundene har blitt så skremt på nyttårsaften at de ikke orker å utsette dem for feiringen hjemme. Myrbø Dyrepensjonat ligger avsides til. Her hører og ser hundene mindre av rakettene.

– Men vi merker også at hundene blir tryggere når de kommer inn i en flokk med andre hunder, sier Hasti.

LES OGSÅ: Nyttår farlig for hunder | Råd for rakett-redde hunder

Blir permanent nervøs

Hastis erfaring er at redselen fra nyttårsaften kan henge i, slik at hundene blir permanent nervøse – med spesiell frykt for høye lyder.

– Om du skal ha hunden hjemme på nyttårsaften, bør du forsøke å ha den i et rom der den blir mest mulig skånt for lyder og lysglimt. I tillegg kan du ha en radio på. Det går også an å få beroligende medisiner hos veterinær, sier Hasti.

LES OGSÅ: - Rakettforbud vil ikke fungere

Det finnes botemiddel

Den Norske Veterinærforening mener folk bør være forsiktig med medisinering av hundene i forbindelse med nyttårsfeiringen. Det understrekes imidlertid at angstdempende legemidler kan være nødvendig for enkelte hunder.

– Alprazolam er det beroligende middelet som ser ut til å ha best dokumentert effekt mot akutt angst hos hund, sier veterinær Nils Søli.

LES OGSÅ: En mørkere nyttårshimmel