Vil ha Ladegårdsgaten til Høyesterett

Beboerne i Ladegårdsgaten mener det er kommunen sin feil at bygården deres faller sammen, men tapte saken i lagmannsretten. Nå anker de til Høyesterett.

Beboere i Ladegårdsgaten

(Fra v.) May Therese Mellesdal, Anne Elisabeth Myklestad og Margunn Rauset var langt nede etter å ha tapt i lagmannsretten.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Etter tre års kamp mot Bergen kommune, led beboerne i 15 leiligheter et sviende tap i lagmannsretten i august.

Stort flertall for å anke

På en ekstraordinær generalforsamling forrige uke bestemte de seg for å anke saken til Høyesterett.

– Et stort flertall sa ja til å anke. Vi ønsker å prøve problemstillingen for Høyesterett, sier beboernes advokat, Eivind Pundsnes, til bt.no.

Striden mellom rundt 70 naboer i bygården i Sandviken og Bergen kommune går tilbake til sommeren 2009. Siden da har beboerne i 15 leiligheter ikke kunne bo hjemme på grunn av store setningsskader i Ladegårdsgaten 66. Hele bygget sto i fare for å rase sammen, og leilighetene ble umiddelbart evakuert.

Nabolaget gikk sammen til sak mot kommunen, som de mente var skyld i skadene. De vant også saken sin i tingretten og ble tilkjent 80 millioner i erstatning.

Får støtte fra konsulentselskap

Men saken ble anket og lagmannsretten gjorde om dommen, noe som førte til at beboerne måtte i stedet betale saksomkostninger.

De har nå hyret et konsulentselskap til å vurdere både dommen og sakkyndigerklæringene i saken. Konsulentselskapet skal ha slått fast at det er stor sannsynlighet for at kommunen har skyld i setningsskadene på bygget.

Bergen kommune skal nå gi tilsvar til ankeanmodningen. Det er ventet at Høyesterett vil ta stilling til anken før jul.

Et lite antall av leilighetseierne i Ladegården har allerede vunnet i Høyesterett. Fem beboere vant i øverste rettsinstans da de gikk til sak mot eierskifteforsikringselskapene sine.