Kajakken er stjålet – hørte ikke rop om hjelp

Ingen er savnet i området der en stjålet kajakk ble funnet opp ned i sjøen. Det har heller ikke vært hørt rop om hjelp, slik politiet først meldte.

Leteaksjon i Os

FANT KAJAKK: Sent søndag kveld ble denne kajakken, som er av typen Hasle Expedition 520, funnet tom.

Alle nødetater rykket sent søndag kveld ut til øyen Røttingen i Os, etter at personer på land på Sundøytangen hørte rop om hjelp fra sjøen like etter klokken 22.30.

Leteaksjon Os Røttingen

LETEAKSJON: Alle nødetatene har rykket ut til Røttingen i Os etter at det ble meldt at det ble hørt rop om hjelp fra sjøen, og en kajakk ble funnet opp ned.

Foto: Kjetil Vasby Bruarøy / Midtsiden.no

En kajakk ble funnet opp ned i sjøen utenfor Røttingen, og det ble også funnet en kanoåre.

– Kombinasjonen av ropene om hjelp, og funnet av kajakken, gjør at vi har «trykket på den store knappen», sa Bjarte Rebnord, operasjonsleder i politiet søndag kveld.

Politipatruljer, ambulansepersonell, dykkere fra brannvesenet, luftambulanse, Sivilforsvaret, Kystvakten, Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Norske redningshunder, redningsskøyte og politibåt rykket ut. I tillegg har private deltatt i søket både til lands og til vanns.

– Ikke rop om hjelp

Leteaksjon i Os

FINKJEMMER TERRENGET: Totalt 25 personer deltar i søket på land mandag formiddag.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Natt til mandag opplyste politiet at det ikke bare hadde vært rop om hjelp fra sjøen, men at det også hadde vært kommunikasjon mellom personen som ropte og personen på land.

Dette tilbakevises nå av seksjonsleder Audun Hadler-Olsen i Os lensmannsdistrikt.

– Vi har snakket med melder. Det har ikke vært rop om hjelp. De har hørt lyder utenfra, fra sjøen, uten at de kan ikke konkretisere hva som har blitt sagt. Når de kom ut, var det ikke noen toveiskommunikasjon. De har da verken hørt eller sett noen, sier Hadler-Olsen.

Politiet og øvrige letemannskaper leter for fullt etter person som skal ha ropt om hjelp fra sjøen.

Intervju med politiets innsatsleder Gisle Anthun fra mandag formiddag.

Kajakken er stjålet

Det har også blitt brakt på det rene at kajakken er stjålet fra et naust på Halhjem. Eieren så sist kajakken onsdag eller torsdag i forrige uke.

Sivilforsvaret på Os

SIVILFORSVARET: Også Sivilforsvaret ble kalt ut natt til mandag.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

– Han har sett på kajakken, og gjenkjenner den, sier Hadler-Olsen.

Ingen er så langt meldt savnet i området. Leteaksjonen fortsetter likevel på land mandag ettermiddag.

– Vi fortsetter fordi vi vil være sikre på at det ikke er noen personer som har vært om bord i kajakken. Den kan ha drevet og truffet land, og det trenger ikke ha sammenheng med lydene som ble hørt, men det kan ha det. Vi går nå fra dør til dør for å finne ut om noen kan ha hørt eller sett noe, og sjekker i terrenget med hunder, sier Hadler-Olsen.

Laster kart, vennligst vent...

KAJAKK FUNNET: Kajakken er meldt stjålet fra Halhjem mellom 2. og 6. september. Den ble funnet ved Sundøytangen på Røttingen sent søndag kveld.