Ingrid Espelid Hovig, Fjernsynskjøkkenets mor, ble født 3. juni 1924 på Askøy og som hun sier: en gang vestlending, alltid vestlending.
Likevel feirer hun dagen i Oslo.
Hør intervjuet med jubilanten:
- Jeg skal spise bløtkake på Gyldendal sammen med folkene der i lunsjen. Og denne kaken har jeg ikke noe med å gjøre, sier en blid og fornøyd jubilant til NRK.
- Tenk at de husker «matkjerringa»
Alt klokken 09.15 onsdag morgen hadde hun fått flere gratulasjoner fra fjern og nær.
- Det er jo bare så utrolig koselig at folk husker denne «matkjerringa» på en dag som dette, sier hun.
Espelid Hovig har gjort flere ting i sitt arbeidsliv, men er jo mest kjent for Fjernsynskjøkkenet og persilledusken. Da programmene gikk på NRK var det mange som fulgte dem, og som sendte henne spørsmål om matlaging. I 1983 fikk hun spørsmål om hva folk skulle gjøre med squash. Og da var ikke veien lang for å lage et program om dette.
SE NETT-TV GULL:
- Har hatt et fint liv
Selv mener hun, som de fleste av oss, at hun ikke merker forskjell på dagen i går og dagen i dag.
- Jeg får si som Arve Tellefsen sa da han fylte 50 år: Det er bedre å bli, som meg nå 85 år, enn å ikke bli det. Jeg har hatt et fint liv og setter pris på det, sier hun.
Etter feiringen med forlaget, skal hun feire med venner.
- Det blir en samling med gode venner i kveld. Vi tar det helt enkelt, sier Espelid Hovig.
- Er fra Askøy vet du
- Jeg feirer dagen i Oslo, men jeg skal nok til Bergen i sommer, du vet jeg kommer fra Askøy og det kvitter jeg meg ikke med. Engang vestlending alltid vestlending, sier hun.
Ingrid Espelid Hovig har fått en rekke priser og utmerkelser, bl.a. Karl Evangs pris, Kringkastingsprisen og ikke minst er hun Ridder av St. Olavs orden, 1. klasse. Hun var den første ikke-amerikaner som fikk prisen ”The Life Time Achievment Award” som deles ut av matorganisasjonen ”International Association of Culinary people” der hun er medlem.
- Jamie har jeg adoptert
Det heter seg at de mange kokebøkene hennes har reddet mangt et ekteskap,
- Det er jo veldig fint at jeg kan hjelpe til med det, ler hun.
Hun er veldig opptatt av norsk mattradisjoner og at folk skal lære seg disse rettene. Men hun avviser at de unge kokkene som nå lager matprogrammer ikke er gode.
- Nei, jeg liker dem jeg. Og Jamie Oliver er min favoritt, jeg er liker han. Jeg har jo møtt han noen ganger nå og jeg har fjernadoptert Jamie som barnebarn jeg, sier hun.
Og trodde du at Ingrid Espelid Hovig bare laget Fjernsynskjøkken så sjekk her, for her får du nemlig gode råd for bysteutvikler og kroppsbygging:
SE NETT-TV GULL:
Husker du Gro Harlem Brundtland på besøk i Fjernsynskjøkkenet? Da de ikke fikk kjøkkenmaskinen helt til å fungere og Espelid Hovig innlemmer Brundtland i fjernsynskjøkkenets mulighet til å jukse litt....Her kan du se dem i aksjon.
SE NETT-TV GULL:
Har du gode minner med Ingrid Espelid Hovig, eller vil du gratulere henne med dagen så kan du legge inn din kommentar.