Hopp til innhold

Barnehager er for dårlige til å melde fra til barnevernet

Svært få bekymringsmeldinger til barnevernet kommer fra barnehageansatte, ifølge forskning fra Universitetet i Bergen. Resultatet kan bli at barn som sliter ikke får nødvendig hjelp.

Barnevern

Et pågående forskningsprosjekt i regi av Universitetet i Bergen viser at bare 15 % av bekymringsmeldingene som handler om barn i barnehagealder kommer fra barnehagene.

Foto: Scanpix / SCANPIX

De aller fleste barn bruker dagen i barnehagen, og de ansatte får et godt innblikk i hvordan de små har det. Også de som ikke har det så bra.

Likevel er det få bekymringsmeldinger som går fra barnehagene til barnevernet. For få, mener ekspertene.

Daglig leder Mona Joksch Berg i Helgatun Barnehage i Bergen, er enig.

Mona Joksch

Mona Joksch i Helgatun barnehage tror at mange har en høy terskel for å melde fra til barnevernet.

Foto: Marion Solheim/NRK

– Jeg tror det er en ganske høy terskel for å melde ifra. Man tenker at det er vanskelig å være helt sikker på at det faktisk er noe. Man har ikke lyst til å mistenke foreldrene for sånt, men samtidig så må jo vi ta et ansvar, sier hun til NRK.

– Finnes barn som kunne vært fanget opp tidligere

Et pågående forskningsprosjekt i regi av Universitetet i Bergen viser at bare 15 % av bekymringsmeldingene som handler om barn i barnehagealder kommer fra barnehagene.

– Det er jo problematisk i den forstand at det finnes barn som kanskje kunne vært fanget opp tidligere.

Det sier førsteamanuensis Helge Holgersen, ved det psykologiske fakultet ved universitetet.

– Det er tilstrekkelig at man er bekymret, og så melder man fra om det. Så finner forhåpentligvis andre ut at det ikke er grunn til bekymring. Men det er det verken barnehagen eller andre som melder fra som skal tenke på.

Ønsker at terskelen skal være lavere

Leder for barnevernet i Bergenhus, Svanhild Alvær, understreker at de som jobber i barnehagen jobber hardt for at ungene skal ha det bra. Men hun kunne ønske seg at terskelen for å ta kontakt med barnevernet var lavere.

Svanhild Alvær

Svanhild Alvær skulle ønske at terskelen for å ta kontakt med barnevernet var lavere.

Foto: Marion Solheim/NRK

– Hvis det er et barn som alltid kommer litt for seint, som ikke er godt nok kledd i forhold til været, og som virker litt trist eller nedstemt, så er det greit om de tar en telefon til oss, sier hun. Så kan vi drøfte det anonymt, og så kan vi se om man etterpå ønsker å gjøre en melding.

Organisasjonen «Voksne for Barn» har laget en liste over varselstegn å se etter hos barn som ikke har det så greit.