Pepperkakene flyter i palmeolje

Vil du unngå å få i deg den usunne palmeoljen bør du lage pepperkakene og deigen selv.

Video Pernille Aga baker pepperkaker

MYE OLJE: Enten du kjøper ferdige pepperkaker eller baker med ferdigdeig så er sjansen svært stor for at du lager kaker med mye palmeolje.

Foto: Nyhetsspiller

Flere butikkpepperkaker og nesten alle ferdigdeigene til pepperkakebaksten inneholder den usunne vegetabilske palmeoljen. På det meste inneholder produktene over ti prosent av oljen.

Mye hos Rema 1000

Det viser en undersøkelse utført av Regnskogfondet og Grønn Hverdag. De har kikket nærmere på det som finnes av pepperkaker og ferdigproduserte deiger i norske butikker.

– Vi vet at mange forbrukere engasjerer seg mot bruken av palmeolje i norske matvarer. Det var derfor naturlig for oss å sjekke innholdet i pepperkaker like før jul, sier Eidi Ann Hansen, kampanjeansvarlig i Grønn Hverdag.

Undersøkelsen viste at deigboksene til Rema 1000, Ikea, Berthas Bakerier, Bjørken, Coop og Bakers alle inneholdt palmeolje. Mest palmeolje var det i Rema 1000s deig, der det ifølge undersøkelsen var elleve prosent.

LES OGSÅ: Dette er palmeoljeverstingene

– Lag fra grunnen av selv

Dette viser at en bør lage pepperkakedeigen fra bunnen av om en vil unngå palmeolje i julekakene, mener organisasjonen Grønn Hverdag. Produsentene bruker palmeoljen der du gjerne ville brukt smør eller margarin.

– Står det vegetabilsk fett, -olje eller margarin i innholdsfortegnelsen, er det stor sannsynlighet for at det er snakk om palmeolje, sier Hansen.

De fant palmeolje også i de fleste pepperkakene i butikkhyllene. Bare Lierne bakeri og Samson bakeri bruker smør i baksten.

Det har vært mye oppmerksomhet rundt bruken av den utskjelte palmeolje de siste årene. NRK.no har i flere artikler i år fokusert på hvor mye som finnes i norske produkter.

LES MER: Nå spiser du mindre palmeolje | Derfor bør du styre unna palmeolje

Produsentene: – Jobber med saken

Matvareprodusentene har brukt store summer på å fjerne produktet fra sine vanlige matvarer – men i julebaksten flyter det altså fremdeles.

Matvareprodusentene sier til Aftenposten at de enten jobber med å fjerne palmeolje fra alle sine produktene, eller at de skal gå over til såkalt sertifisert palmeolje. Det imponerer ikke Grønn Hverdag

– Dagens sertifisering er ikke god nok, og vi anbefaler å fine alternative oljer, sier Hansen.

I palmeoljeguiden til Grønn hverdag ligger det informasjon om hvor mye palmeolje som finnes i ulike produkter. Nå er den også oppdatert med en egen julekakeoversikt.

Hva syns du om at ferdig-pepperkaker flyter i palmeolje? Si din mening i kommentarfeltet under!