Hopp til innhold

Etterforskningsleder: – Ingen sa til meg at jeg var lederen

Politioverbetjenten har måtte svare for mangler i etterforskningen av Monika-saken. Men han fikk aldri beskjed om at han var etterforskningsleder, hevder mannen overfor Spesialenheten.

Etterforskning

MONIKA-SAKEN: Monika Sviglinskaja døde i november 2011. Året etter ble saken henlagt som selvmord. I ettertid har politiet i Hordaland vedgått at det var feil å henlegge saken.

Foto: Remi Presttun, Bergensfoto.no

Etterforskningsledelsen i Monika-saken var ikke bare svak, ifølge Spesialenheten. Det hersker full uenighet om hvem som faktisk var etterforskningsleder.

Det kommer fram i det hemmeligholdte påtalevedtaket fra Spesialenheten.

Politioverbetjenten har forklart at han syns det er vanskelig å forsvare alle etterforskningssteg i ettertid, fordi han aldri så på seg selv som etterforskningsleder i saken.

påtalevedtak

PÅTALEVEDTAK: Vedtaket med beslutningen om å henlegge saken mot fire politiansatte, er unntatt offentlighet av Spesialenheten.

Foto: Runa Victoria Engen

«Politioverbetjent (...) har forklart at han ikke på noe tidspunkt har ansett seg som etterforskningsleder på saken. Ingen informerte han om at han hadde en slik rolle. Han mener selv at han ikke hadde kompetansen som krevdes.»

– Uklarhet i ledelsen

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt eget hjem i Sund kommune, den 14. november 2011. En erfaren etterforsker ble sendt fra politikammeret i Bergen, som etterforsket saken sammen med det lokale politiet.

Politioverbetjenten mener denne etterforskeren hadde hovedansvaret. Etterforskeren sier at hans rolle var å bistå, mens den reelle ledelsen lå hos det lokale politiet.

Ved årsskiftet gikk etterforskeren inn i andre oppdrag, og var mindre til stede i Sund. Han har selv forklart at ingen tok over hans oppgaver, og at han fortsatt ble orientert om utviklingen av det lokale politiet.

– Flere av deltakerne i etterforskningen har opplevd utydelighet rundt roller, i følge Spesialenheten. Les også: Frykt for rabalder i media kan ha påvirket Monika-saken, i følge Spesialenheten

Monika i Bergen

MONIKA: Monika ble funnet død i sitt eget hjem, av moren. Hun døde av kvelning, og politiet mente først at hun tok sitt eget liv.

Foto: Privat / NTB scanpix

– Hvordan er dette mulig?

Tidligere Kripos-etterforsker John Christian Grøttum mener uklarhet rundt ledelse kan forklare flere mangler i saken.

– Hvordan er det mulig at ikke en leder er klar over at han har dette ansvaret? Det er han som skal gå gjennom sakspapirer og bestemme hvilke etterforskningsskritt som skal tas, sier Grøttum.

Det var den erfarne etterforskeren som gikk igjennom papirer og tok avgjørelser i begynnelsen, i følge Spesialenheten. Grøttum tror uklarheten kan forklare det han kaller mangler i etterforskningen.

– Konsekvensen av det har vi jo sett. Det kan kanskje forklare hvorfor denne saken fikk dette utfallet, sier Grøttum.

– Det er mye som hefter ved etterforskningen i denne saken.

Politiet etterforskes fortsatt

NRK har snakket med begge de omtalte politiansatte, og med politiledelsen i Hordaland. Ingen ønsker å uttale seg om saken, fordi den fortsatt er under etterforskning.

Lensmann på Sotra, Helge Stave, sier det er vanskelig å gå inn i forhold som omtales i et hemmeligstemplet påtalevedtak.

– Spesialenheten har bestemt at dette skal være unntatt offentlighet. Da blir det feil av oss å gå utenom det og uttale oss, sier Stave.

Både etterforskeren og politioverbetjenten er frifunnet av Spesialenheten. Saken mot politioverbetjenten ble henlagt som «intet straffbart forhold». Vedtaket ble påklaget av to parter, og saken er nå under behandling hos Riksadvokaten.

telefonkiosk

SPORET: Kristina Sviglinskaja fikk en skremmende telefon fra en mann som sa han visste hvem som drepte datteren hennes. Oppringningen ble sporet til en telefonkiosk på Bryggen. Politiet gjorde lite for å finne ut hvem som tok telefonen, selv om moren identifiserte en mann, ifølge Spesialenheten.

Foto: Runa Victoria Engen