«Døyande med magen full av plast kom du med bodskapen din om stoda i havet. Takk for at du vekte oss.»
– VIKTIG: Synnøve Kvamme mener gåsenebbhvalen har ført til at flere nordmenn har et forhold til problemene med plast i havet.
Foto: Arne Frank Solheim / NRKDet står skrevet på minnetavlen til «plasthvalen» som døde for ett år siden søndag.
Denne helgen samlet folk seg til minneseremoni for den døde gåsenebbhvalen på Sotra. Det siste året har hvalen blitt et symbol og starten på en landsdekkende bevegelse for å fjerne plast fra havet.
Representant for samarbeidsgruppen «Arven etter plasthvalen», Synnøve Kvamme, mener hvalen har vekket folk fra dvale.
– Det grusomme synet gjorde at folk fikk øynene opp for hvor alvorlig plas-problemet er. Nå er det blitt så stort at det er dødelig for liv i havet, sier Kvamme.
PLASTHVALEN: 28. januar 2017 ble denne hvalen funnet død ved Vindenes på Sotra. Den skulle bli et symbol på kampen mot plast i havet.
Foto: Frederik Økland / NRK– Dette kan barna lære av
I året som fulgte etter at hvalen døde, har engasjementet for plastplukking vokst over hele landet. Så mye som en fjerdedel av landets befolkning har plukket på eget initiativ. I den forbindelse har Uni Research satt i gang et prosjekt for å øke engasjementet ytterligere.
– Vi skal lage et registreringsskjema som skal legges online slik at skoleklasser kan melde seg på for å plukke plast. På denne måten kan elevene lære av den frivillige innsatsen som gjøres langs kysten, sier Marte Haave, forsker ved Uni Research.
- Les også:
PROPPFULL: Over 30 plastposer og store mengder mikroplast ble hentet ut av magesekken til gåsenebbhvalen.
Foto: Christoph Noever / Universitetet i BergenOnsdag i forrige uke var elever fra Rothaugen skole i Bergen med på prosjektet. Det går ut på at elevene selv skal plukke plast i fjorden for å få en forståelse av hvor mye og hvilken plast som blir kastet.
– Elevene trenger å lære hvor plasten stammer fra og omfanget av den, sier Haave.
Inne på land sorterer elevene så bosset og registrerer det de finner i en database på nettet. Målet er at miljøforskere skal kunne bruke dataene.
ELEVPROSJEKT: Elever på Rothaugen ungdomsskole samlet seg i forrige uke for å plukke boss fra Byfjorden i Bergen, og sortere det etterpå. Resultatene skal brukes til forskning.
Foto: Christian Lura / NRKSjokkert over omfanget
I februar skal noen av elevene presentere funnene sine på en stor miljøkonferanse i Oslo.
– Det er stas! Vi skal fortelle om selve prosjektet. Det blir nok mange mennesker, men det blir gøy, sier elev ved Rothaugen, Thea Charlotte Knutsen.
- Les også:
Haave forteller at de har funnet svært mye plast fra privat forbruk.
– Det som folk kaster på land, blåser naturlig nok ut i havet. Men vi finner også mye fra bygg og anlegg. Noen ganger blir man sjokkert over mengdene.
MINNESTUND: 28. januar møttes et titalls personer opp for å minnes plasthvalen, ett år etter den ble funnet med magen full av plast.
Foto: Arne Frank Solheim / NRK