Hopp til innhold

Endte opp på gaten

Gonzalo Marina dro fra Spania til Bergen for å få jobb. Han lyktes ikke, og endte opp på gaten uten hjelp fra norske myndigheter. Nå har han havnet på sykehus.

Video 6738228c-16bd-4158-89fb-1a200adfa992.jpg

Gonzalo Marina reiste til Bergen for å søke lykken, men endte opp på gaten.

Gonzalo Marina kommer fra Madrid i Spania. Han er arbeidsinnvandrer og mistet jobben i hjemlandet på grunn av finanskrisen i Europa. Nå vandrer han gatelangs i Bergen i de mørke og kalde nattetimene. Han går fra busstopp til busstopp for å sove inntil veggene.
– Det er ikke noe særlig, men jeg har ikke råd til noe annet, sier han til NRK.

Forlot familien for å skaffe jobb

Han tør ikke å hvile seg lenge før han går videre i frykt for å bli oppdaget.
– De første dagene visste jeg ikke hvor jeg skulle. Jeg letet bare etter en plass i ly fra kulden, forteller 34-åringen som er familiefar og utdannet innen IT og administrasjon.
Som mange spanjoler mistet han nylig jobben.

NRK har tidligere fortalt solskinnshistorien om Carla Caetano , som gikk fra arbeidsledighet i Portugal til kremjobb i oljebransen i Norge. Ikke alle er like heldige.

Det er en måned siden Gonzalo flyttet til Bergen. Konen og døtrene på 9 og 12 år, venter hjemme i Madrid.
– Det var en tøff tid, og jeg ville finne meg en jobb før jeg tok med meg jentene mine til Norge, forteller han.

– Ser mange arbeidsinnvandere på gaten

Marcos Amano

Marcos Amano.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Etter tre uker tok de oppsparte midlene hans slutt. NRK møtte Gonzalo etter en uke på gaten, noe som preget ham. Han forteller at han hele natten går rundt og ventet på morgengry. Da kan han finne seg et sted å varme seg opp igjen etter den lange natten.

Marcos Amano som er daglig leder på Robin Hood huset i Bergen, har sett mange arbeidsinnvandrere i samme situasjon. Her har de gitt mat og varme til 250 arbeidsløse spanjoler siden mars.
– Han er ikke unik. Vi har sett ungdommer i begynnelsen av 20-årene som har vært på gaten i flere uker i strekk. De har bedt om hjelp fra politiet og NAV, men de har ikke fått noe sted og sove eller noe hjelp, forteller Amano til NRK.

Saken fortsetter under bildet.

Gonzalo Marina

Gonzalo Marina var hardt preget etter en uke på gaten. Nå er han innlagt på sykehus.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Er innlagt med infeksjon

Dagen etter at NRK møtte Gonzalo på gaten, våknet han uten å kunne gå. Beina til 34-åringen klarer ikke mer. Nå er han innlagt på Haukeland Universitetssykehus med infeksjon, og kan ikke møte media før behandlingen er over.

Han har sagt til NRK at uansett hvor ille situasjonen hans blir i Norge, er det uaktuelt å reise hjem.
– Jeg har kommet så langt. Å reise hjem uten noen ting er verre enn å blir her, sa han før han ble innlagt på sykehus.

Han synes en må stille spørsmål om Bergen kommune har ivaretatt sitt ansvar i denne saken. Han tenker spesielt på et utsagn fra Lisbeth Iversen som er byråd for sosial, bolig og områdesatsing i kommunen.
– Hun har sagt at ingen skal sulte eller fryse ihjel i Bergen.

Lisbeth Iversen er sykemeldt, men hennes byrådsavdeling viser til at det er den spanske ambassaden sitt ansvar å ta vare på spanjoler som trenger nødhjelp.