Ingen domsavsigelse i Ladegårdssaken før etter sommeren

Siden 2009 har beboerne i bygården i Ladegårdsgaten i Bergen ventet på svar.

Ladegårdsgaten 75

FRAFLYTTET: Det har blitt mørkt i vinduene også i denne leiligheten, og bygården står tom mens de tidligere beboerne venter på domsavsigelse.

Foto: Ingrid Elisabeth Sæthre Stabrun / NRK

Eivind Pundsnes

KREVER 38 MILLIONER MER: – Vi vil be om 118 millioner kroner i erstatning denne gang, sier advokat Eivind Pundsnes. I tingretten ble kommunen dømt til å betale 80 millioner kroner.

Foto: NRK
May Therese Mellesdal

SATT LIVET PÅ VENT: – Vi er fast bestemt på å stå løpet ut, sier tidligere beboer i Ladegårdsgaten, May Therese Mellesdal.

Foto: Ingrid Losnegaard / NRK

– Jeg har fått beskjed om at man ikke kan påregne noen domsavsigelse før etter 15. august, sier advokat Eivind Pundsnes, til NRK.

Han representerer beboerne i bygården i Ladegårdsgaten. Bygården måtte fraflyttes i 2009, etter at det viste seg at den stod i fare for å rase sammen .

Pundsnes sier at det ikke er uvanlig med sen domsavsigelse når det gjelder såpass store og tunge saker.

Ber om 118 millioner kroner i erstatning

May Therese Mellesdal og naboene gikk til sak mot Bergen kommune, fordi de mente at skadene på bygningen var resultat av arbeidet med en vanntunnel i nærheten. Beboerne vant i tingretten, og kommunen ble dømt til å betale 80 millioner i erstatning. Men gleden ble kortvarig, siden kommunen valgte å anke dommen.

Ankesaken startet i lagmannsretten april i år, og beboerne har denne gangen bedt om 118 millioner kroner i erstatning.

– Vi mener at det er kostnadene av skadene bygget er påført, sa advokat Eivind Pundsnes, til NRK den gang.

– Bygget lar seg neppe rehabilitere. Det er nødvendig å rive, så erstatningskravet vi har fremmet er basert på hva det koster å bygge et tilsvarende bygg i dag.

– Kan ikke forestille meg at vi taper

Mellesdal er talsperson for de tidligere beboerne i bygården, og sier til NRK at de har blitt vant til å måtte vente.

– Så vi får bare legge saken fra oss, og leve livet så lenge, sier hun. Vi er glad for at vi har kommet så langt, gjennom fem uker i lagmannsretten. Hvordan saken ender føles åpent, men det virker umulig at vi skal tape. Det kan vi ikke tenke på.