Hopp til innhold

Deler hele skolen for å skille tre jenter

Etter påstander om mobbing, trakassering via mobil og flere voldsepisoder, er Lynghaug skole i Bergen blitt delt i to soner.


Det høyst spesielle tiltaket å opprette egne soner for tre jenter på ungdomsskolen, ble vedtatt av rektor Frode Nilsen ved Lynghaug skole i Fyllingsdalen i slutten av mars, skriver BT i dag.

Forut for vedtaket, var blant annet to voldsepisoder i vår. Men rektor har kjent til konflikten siden før jul. Han har hatt en rekke møter med elevene og også hatt samtaler med pårørende.

To parter

NRK kjenner ikke til hva konflikten bunner i, men det dreier seg om en langvarig konflikt mellom en jente på den ene siden, og to på den andre. Konflikten skal ha startet utenfor skolen.

«Skolens uteområde og korridorer deles i to deler, øst og vest, der elev a og b kan bevege seg i det vestre området, og elev c i det østre området. Elevene skal ikke bevege seg inn i det andre området eller inn i kantinen uten følge fra voksen», heter det i vedtaket.

De tre elevene er i samme vedtak nektet å bruke mobiltelefon på skolen. Bakgrunnen er at mobiltelefon skal ha vært hyppig brukt til trakassering.
Rektor Frode Nilsen mener at å dele skolen er nødvendig for å hindre de tre jentene møter hverandre i skoletiden.

Påstander om mobbing

– På skolen uttrykker begge parter at de blir mobbet av den andre part. Begge uttrykker at deres reaksjoner er et tilsvar på den andre parts uttalelser og handlinger, sier Nilsen til BT.

Skolen går til det drastiske skritt med å dele skolen i soner med henvisning til opplæringsloven. For å «sikre at alle elever har et godt psykososialt miljø».

Foreløpig er det ikke bestemt hvor lenge skolen skal være delt i to sofor de tre.

– Vedtaket gjelder til vi opphever det, og det gjør vi når vi er trygge på at vi kan gå tilbake til en normalsituasjon, sier Nilsen. Han understreker at det ikke har vært konflikt mellom jentene etter at skoleområdet ble delt.

Politiet informert

Situasjonen er spesiell, også fordi skolen har sett seg nødt til å agere i forholdt til noe som har skjedd utenom skoletid. Rådet han har fått fra sentralt hold i kommunen, er å be foresatte kontakte politiet, når det er forhold som har skjedd på fritiden.

Politiet har også satt i gang etterforskning i saken. Men ifølge BT ønsker ikke Bergen vest politistasjon å kommentere hva de konkret gjør i saken.

– Jentene lider mest

Foreldreutvalget ved Lynghaug skole er informert om den langvarige konflikten mellom jentene.

– Vi støtter rektor i å dele skoleområdet, sier FAU-leder, Trond Erik Eide til NRK.

– De vi har mest vondt av nå er de jentene dette gjelder. Det er de som lider mest under denne situasjonen.