Bergenser synger på sudansk tv

På lørdag står bergenssopranen Camilla Ediassen (30) for lørdagsunderholdningen på sudansk tv.

Camilla Ediassen

STOR OPPMERKSOMHET: Camilla Ediassen (t.h.) og Joachim Kjelsaas Kwetzinsky gjorde seks opptredener i Sudan.

Foto: Henriette Hafsaas

Tv-opptakene var avslutningen på en begivenhetsrik uke i Sudan for Ediassen, pianist Joachim Kjelsaas Kwetzinsky og initiativtaker Henriette Hafsaas fra arkeologisk institutt på Universitetet i Bergen. De tre reiste til Afrika for halvannen uke siden, og har opptrådt med norsk klassisk musikk.

Camilla Ediassen

TV-OPPTREDEN: Kommende lørdag viser sudansk tv opptak fra den siste konserten med Camilla Ediassen.

Foto: Henriette Hafsaas

Møtte kulturministeren

– Vi har hatt en eventyrlig uke hvor alt har gått vår vei, forteller Hafsaas til NRKHordaland.no.

– Jeg hadde «the time of my life», sier Camilla Ediassen.

Musikerne gjennomførte en rekke konserter, langt flere enn opprinnelig planlagt. Landets kulturminister Abd al-Basit Abd al-Majed overvar den første konserten 19. januar, i Teateret for folklore i Omdurman, og konserten ble dekket av nasjonale aviser og fjernsynskanaler. Den sjette og siste opptredenen var på tv-kanalen Den Blå Nilen, samme dag som musikerne reiste hjem til Norge. Både opptredenen og intervjuer blir ifølge Hafsaas sendt på sudansk tv kommende lørdag.

Opptrådte i bunad

På programmet stod flere verker av Grieg, blant annet sangsyklusen over «Haugtussa», pluss verker av Harald Sæverud og Geir Tveitt. Til tross for temperaturer på rundt 32 grader, valgte både Ediassen og Hafsaasa å opptre i i bunad. Varmen bød på utfordringer, men det var ikke uutholdelig, forteller Hafsaas.

- Skjortene måtte vaskes og strykes mellom hver opptreden. Temperaturen gikk sjelden høyere enn 32 grader, så det ble ikke for varmt. Sudanerne bemerket at bunadene våre var vakre, men at de så litt upraktiske ut, forteller Hafsaas til NRKHordaland.no.

Konsert i Bergen

Den fabelaktige mottakelsen gjør at Ediassen og Kwetzinzky allerede er i gang med å planlegge nye prosjekter i Sudan. En konsert i Bergen til sommer skal også være på trappene.

 

Sudan

FLERE PROSJEKTER: Henriette Hafsaas, Joachim Kjelsaas Kwetzinsky og Camilla Ediassen i Sudan i forrige uke.

Foto: Privat