Bergensbanen åpen igjen

Bergensbanen åpnet igjen mandag formiddag, to dager tidligere enn planlagt.

Ras Mjølfjell grunnarbeid

NYTT FUNDAMENT: Jernbaneverket har bygget nytt fundament for toglinjen. Bergensbanen har vært stengt mellom Myrdal og Mjølfjell siden raset ved Mjølfjell søndag 6. oktober.

Foto: Karl Morten Undal / Jernbaneverket

Inge Hjertaas

TRYGT NÅ: Kommunikasjonssjef i Jernbaneverket Inge Hjertaas takker entreprenørene og sier at alle har jobbet både dag og natt for å få åpnet toglinjen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Bergensbanen åpnet for togtrafikk mellom Myrdal og Mjølfjell allerede mandag formiddag klokken 12, opplyser Jernbaneverket.

To dager tidligere enn planlagt

Bergensbanen har vært stengt på stedet siden raset ved Mjølfjell søndag 6. oktober. Passasjerene er blitt fraktet med buss på strekningen etter raset.

Det er funnet en raskere måte å bygge opp fundamentet som gjør at togene kan begynne å gå to dager tidligere enn beregnet, sier kommunikasjonssjef i Jernbaneverket Inge Hjertaas til NRK.

Tatt lang tid

– Både reisende og godskundene har vært veldig handikappet grunnet raset. Persontrafikken har gått på et vis med buss, men det er ikke et godt alternativ for de reisende, sier han.

– Det har tatt langt tid, men det har vært en stor jobb blant annet med mye sikring av fjellsiden. Det er i alle fall godt å komme i gang igjen.

Ifølge Hjertaas er det trygt å reise med Bergensbanen nå. Men Jernbaneverket skal fortsette med ytterligere bolting i noen dager til.

Mesta har gjort rassikring, mens Spilde har tatt seg av fundamenteringen. Hjertaas takker entreprenørene og sier at alle har jobbet både dag og natt for å få åpnet toglinjen.

Her kan du se hvordan NSB løser persontransporten på de ulike strekningene frem til banen åpner forbi rasstedet igjen.