Hopp til innhold

Antall alvorlige trafikkulykker halvert

Utrykningspolitiets ulykkestall viser store forskjeller innad i Hordaland. – Det kan være tilfeldighetene som rår, sier UP-sjefen.

Kollisjon i Øygarden

FRONTKOLLISJON: En 70 år gammel mann omkom i en frontkollisjon i Øygarden i februar. Tallet på alvorlige trafikkulykker i Hordaland politidistrikt gikk kraftig tilbake i fjor.

Foto: Remi Boe Presttun

Terje Oksnes

TILFELDIGHETENE RÅR: UP-sjef Terje Oksnes har ingen forklaring på hvorfor tallet på alvorlige ulykker går ned i Hordaland politidistrikt, og opp i nabodistriktene.

Foto: Tor André Johannessen

E16 mellom Trengereid og Voss, som har blitt betegnet som «dødsveien» i Hordaland, hadde ikke en eneste dødsulykke i 2013. I 2011 omkom syv mennesker på denne strekningen.

Nedgangen er en del av et større bilde av trafikkulykkene på veiene på Vestlandet. Hordaland politidistrikt har nemlig en kraftig nedgang i antall alvorlige ulykker. Selv om det totalt var 16 mennesker som mistet livet i trafikken i Hordaland i 2013, er forskjellene innad i fylket store.

– Det er vanskelig å si hvorfor det er slik, det er så mye som påvirker, sier Terje Oksnes.

Flere drepte i nabodistriktene

Han leder Utrykningspolitiets distrikt 6, som dekker politidistriktene Haugaland og Sunnhordland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Distriktet hadde en nedgang fra 100 til 70 trafikkulykker med drepte og hardt skadde i løpet av de elleve første månedene i 2013.

Og hele nedgangen i alvorlige trafikkulykker kom i Hordaland politidistrikt:

  • Haugaland og Sunnhordland har 16 slike ulykker begge årene, 8 omkomne mot 3 i 2012, og 11 hardt skadd mot 13 i 2012.
  • Sogn og Fjordane har 19 slike ulykker begge årene, 9 omkomne mot 3 i 2012, og 16 hardt skadd mot 18 i 2012.
  • Hordaland har 35 slike ulykker mot 65 i 2012, 10 omkomne mot 15 i 2012, og 31 hardt skadd mot 65 i 2012.

– Kan ikke kalles uflaks

Tre av de omkomne i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt mistet livet på Stord i Hordaland fylke. For Hordaland politidistrikts vedkommende har ulykkestallene likevel gått ned med hele 46 prosent sammenlignet med de elleve første månedene i 2012.

Oksnes har ingen forklaring på hvorfor utviklingen har vært så forskjellig i politidistriktene han har ansvar for.

– Men det er vel kanskje sånn at avstanden mellom en lettere skade og et dødsfall er ganske liten. Det kan være tilfeldighetene som rår, sier UP-sjefen.

– Er det et spørsmål om flaks eller uflaks?

– Nei, jeg vet ikke om man skal kalle det uflaks. Det er jo stort sett menneskenes handlinger som er årsakene til disse ulykkene, sier UP-sjefen.