Hopp til innhold

– Jeg vet at pengene jeg gir til idretten, er de beste investeringene jeg gjør

HJELLESTAD (NRK): Selv om Trond Mohn har gitt over én milliard kroner til idretten, har han ikke tenkt å stoppe.

Trond Mohn

TROND MOHN: – Det å gi er den største gleden vi har her i livet.

Foto: Christian Lura / NRK

– Nei, det har jeg ikke. Jeg må bare sørge for å tjene litt penger slik at jeg har anledning til å gi vekk, sier Mohn.

Akkurat det har ikke vært noe problem de seneste årene. Gjennom familieselskapet Frank Mohn AS har Mohn bygget sin formue.

Våren 2014 ble selskapet solgt for 13 milliarder kroner. Det førte Mohn rett til topps på både inntekts- og formueslisten i Norge i 2015. Da sto han oppført med en inntekt på 871 millioner kroner, og en formue på 9,8 milliarder kroner. I 2016 falt han til 3. plass, oppført med 9,4 milliarder i formue.

– Jeg sier som min gamle danske farmor: Penger er ikke noe man taler om. Penger er noe man har, sier Trond Mohn.

Ukjent stort beløp

Nøyaktig hvor mange millioner han har gitt til idretten, er ikke kjent. Heller ikke hvor mye han har investert i forskning, helse og andre samfunnsnyttige formål.

Store norske leksikon mente Mohn i 2016 hadde gitt vekk minst 4,7 milliarder kroner de siste 20 årene. Kilder nær Mohn mener over én av disse milliardene gikk til idrettsformål.

– Har du et mål for hvor mye du ønsker å gi bort?

– Jeg har allerede gitt over halvparten av det jeg hadde, svarer han.

Trond Mohn

BLE HYLLET ONSDAG KVELD: Mangemilliardæren Trond Mohn har gitt så mye til idretten at han i 75 årsgave fikk sitt eget friidrettsstevne.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Fikk friidrettsstevne i 75-årsgave

Beskjeden. Tilbakeholden. Ekstremt sjenerøs. Bare i Hordaland er det nå under oppføring fire idrettshaller som fullfinansieres av Trond Mohn:

  • Turnhall på Straume i Fjell
  • Fotballhall på Frekhaug i Meland
  • Fana Arena i Fana i Bergen
  • Arena Nord i Åsane i Bergen

I tillegg delfinansierer 75-åringen ny flerbrukshall som er under bygging i Fusa.

3. april fylte han 75 år, og denne uken ble han feiret av Idretts-Norge med eget friidrettsstevne på Fana Stadion i Bergen.

Grunnen? En takk for alt han har gjort mulig. Alt han har punget ut for.

– Sånn umiddelbart syntes vi at det var litt voldsomt. Ved nærmere ettertanke er det jo en hilsen fra idretten, sier Mohn.

På Fana stadion fikk Trond Mohn og mellom 4000 og 5000 publikummere se Norges største friidrettstjerner i aksjon. Brødrene Ingebrigtsen var på plass for å hylle den gavmilde giveren. Karsten Warholm feiret Mohn med å sette ny norsk rekord på 300 meter.

Trond Mohn og Karsten Warholm

HYLLET JUBILANTEN MED NORSK REKORD: Trond Mohn sammen med Karsten Warholm på Fana stadion.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Breddeidrett aller viktigst

Selv om Fana stadion var fylt med noen av Norges største idrettsstjerner, er det barn og unge som alltid har stått Trond Mohns hjerte aller nærmest.

– Jeg har jo vært opptatt av breddeidrett hele mitt liv. Der hvor dugnadsånden er fremtredende har det vært en glede å hjelpe til. Mye har gått til fotballen, den fanger opp flest unge. Men håndball og basketball er fine idretter det også. Friidretten er kanskje den aller beste.

– Å gi er den største gleden vi har her i livet. Det behøver heller ikke nødvendigvis å bare være materielle ting. Man kan også gi av seg selv, vise omtanke og engasjement, avslutter Trond Mohn.

Henrik Ingebrigtsen

VAR MED PÅ Å HYLLE TROND MOHN: Henrik Ingebrigtsen.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix