Hopp til innhold

Må bruke en halv milliard ekstra på forfalne skoler

14 skoler i Bergen har så store feil og mangler at kommunen må bruke 500 millioner kroner ekstra på å utbedre dem. Enda en skole stenger.

Møhlenpris skole

MØHLENPRIS: Barneskolen midt i Bergen stenger til sommeren. Landås skole er stengt. Nå skal også Nattland skole flyttes til midlertidige lokaler.

Foto: Gunhild Agdesteen / NRK

– Vi har en del utfordringer knyttet til ventilasjon, varme, for tett luft og fuktskader. Det skyldes mangelfullt vedlikehold over 20-30 år, sier skolebyråd Harald Victor Hove (H).

Julie Andersland

LAMSLÅTT: Venstres Julie Andersland mener byrådet sparer seg til fant.

Foto: NRK

Harald Victor Hove

HÅNDTERBART: Skolebyråd Harald Victor Hove mener det er mulig å håndtere etterslepet i vedlikeholdet hvis bystyret stiller opp med penger og handlekraft.

Foto: Arne S. Haldorsen / NRK

Liv Røssland (Frp)

FORPLIKTET: Finansbyråd Liv Røssland mener byårdet er forpliktet til å rehabilitere skolene.

Foto: Ann Kristin Rykke / NRK

Landås skole i Bergen

LANDÅS: Skolen ble stengt i januar. En rekke andre skoler trenger også utbedringer og strakstiltak.

Foto: NRK

Bergen la fram tilstandsrapporter for 11 skoler som trenger ulike strakstiltak. Det dårlig inneklimaet på skolene krever at byen prioriterer pengene grundig de neste årene.

– Det er klart at dette vil koste. Et estimert merbehov er på ca 500 millioner kroner, sier finansbyråd Liv Røssland (Frp).

Fra før er det satt av 700 millioner til å ta igjen vedlikeholdsetterslepet.

– Vi er forpliktet

Kritikken mot kommunen har vært massiv det siste havlåret. Arbeidstilsynet har pålagt kommunen å undersøke og utbedre forholdene ved en rekke skoler i Bergen.

  • Landås skole er stengt
  • Deler av Nattland skole er allerede stengt
  • Møhlenpris skole stenger til sommeren for full rehabilitering

De øvrige 79 skolene i Bergen skal også undersøkes.

Bergen kommune må gjenopprette troverdigheten hos innbyggerne, mener Røssland.

– Vi får en utfordring med kapitalutgiftene. Dette skal vi håndere. Det er vi ikke bare nødt til, men også forpliktet til.

Mener byrådet raserer Bergen

– Jeg er lamslått. Totalkostnadene for det manglende vedlikeholdet er mer enn 1,2 milliarder over de neste 10 årene, skal vi tro rapportene. Det er en enorm sum, skriver Venstres Julie Andersland i en pressemelding.

Andersland mener det er byrådets ansvar aleine.

– Dette er konsekvensene av et byråd som prioriterer å fjerne eiendomsskatten når de vet at kommunen ikke har råd til det. De kutter i de utgiftene vi ikke legger merke til, nemlig vedlikehold, mener Andersland.

– Byrådet sparer seg til fant, og det går ut over skolebarna. Det er uholdbar

Skolebyråden mener derimot at bystyrepolitikere mange år tilbake må ta en del av ansvaret.

– Alle politikere må ta en del av ansvaret for dette. Et samlet bystyre har ikke vært våken og sett følgene av å utsette vedlikeholdet. Men det er vårt ansvar nå, sier Hove.

Må prioritere ned andre investeringer

Ved mange av skolene er det vedtatt nybygg og rehabilitering. Nå skal kommunen bruke ytterligere 500 millioner ekstra på strakstiltak og utbedringer.

– Dette er penger som per dags dato ikke finnes i bykassen, sier Arbeiderpartiets Pål Hafstad Thorsen som blant annet ber om at kommunen tar i bruk eiendomskatten.

– Det er fremover behov for en streng økonomistyring i kommunen. Samtidig vil vi være klar på at staten må stille til disposisjon gode rentefrie lånerammer til kommunen slik at vi i Bergen kan sette i gang med arbeidet umiddelbart, sier Thorsen.

– Det er klart at vi er nødt til å prioritere, men hvordan vi prioriterer må vi komme tilbake til når vi har behandlet saken, sier Røssland til NRK.no.

– For byrådet er det ikke bortkastede penger selv om det er midlertidige tiltak. Kollosalt stykke arbeid som skal gjøres ikke minst for lærerne og etatene som skal jobbe med dette.

– Alvorlig situasjon

Skolebyråd Hove mener forholdene på skolene er alvorlige. Elever og ansatte melder om blant annet om hodepine og luftveisproblemer.

– Det er klart at bygg som medfører helseplager for ansatte og elever er en alvorlig situasjon som vi må følge opp raskest mulig, sier Hove til NRK.no.

– Det er håndterbare forhold hvis vi er villige til å stille opp med midler og handlekraft. Vi er villige til å ta den ryddejobben som må gjøres i Bergensskolene.

Nattland skole er den eneste skolen hvor klasserom stenges. Der skal det settes opp såkalte paviljonger som skal brukes til klasserom.