Hopp til innhold

Vurderer å åpne for trafikkopplæring i skoletiden

Trafikklærere frykter konsekvensene av nye fraværsregler. Utdanningsdirektøren i Vestfold mener at elevene kan ta lappen i skoletiden dersom fylkeskommunen bestemmer dette.

Førerkort i skoletiden

NYE REGLER: Trafikklærer Ulf Lauridsen tror den nye fraværsordningen i videregående skoler kan påvirke yrket mindre attraktivt.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Magnus Thue, mener det er bra at elever får førerkort, men at det ikke bør gå ut over skolegangen.

– Trafikkopplæring er ikke en del av opplæringen i videregående skole, og har aldri vært gyldig grunn til fravær. Det vil det heller ikke være fremover.

Utdanningsdirektør i Vestfold, Øyvind Sørensen, sier han ser at nye fraværsregler kan bli en utfordring for både elever og trafikkskoler, men at det er mulig å gjøre lokale tilpasninger.

– Når det gjelder oppkjøring, glattkjøring og langkjøring, så sier ikke de nye forskriftene noe om det. Det er opp til den enkelte fylkeskommune å vurdere om det skal være et gyldig fravær eller ei.

Ønsker lik praksis

I Rogaland har man allerede lagt inn mulighet for at sikkerhetskurs på bane (glattkjøring), langkjøring og oppkjøring går inn under særskilte hendelser, som kan gi godkjent velferdspermisjon.

Nå skal fylkeskommunen, i samarbeid med ti rektorer, finne ut om elever ved videregående skoler i Vestfold bør få den samme muligheten.

– Når det gjelder ti prosent fraværsgrense, skal vi diskutere kjøreopplæring og utfordringene som ligger der, sier Sørensen.

Utdanningsdirektøren mener det er viktig at det er en lik praksis ved alle skolene i fylket.

Mindre attraktivt yrke

Den nye ordningen kan være problematisk for trafikklæreryrket, mener Ulf Lauridsen ved Juliussen trafikkskole i Tønsberg.

Han frykter mindre regulert arbeidstid, lavere lønn og dermed et mindre attraktivt yrke.

– Elever som kjører etter klokka fire med lite trafikk, vil også øke risikoen. De vil få et førerkort som kanskje ikke er verdt så mye siden de kjører i byen med lite trafikk, og kvaliteten på sjåførene vil bli dårligere. Nå har vi hatt en veldig fin nedgang i trafikkulykkene våre i år, og jeg håper ikke det er på vei opp på grunn av de nye reglene, sier Lauridsen.

Elias Sandvold

ELEV: Elias Sandvold har måttet avlyse tre måneder med kjøretimer på grunn av fraværsordningen.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Men Kunnskapsdepartementet står på sitt.

– Kjøretimer bør tas på fritiden, skriver statssekretær Magnus Thue til NRK.

Lange ventelister

Elias Sandvold, som nylig måtte avlyse tre måneder med kjøretimer etter at den nye fraværsordningen ble innført, har merket effekten av de nye reglene.

– Det er ganske lange ventelister, siden så mange må ta kjøretimene etter skoletid.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark