Hopp til innhold

Vil ha flere fosterforeldre med minoritetsbakgrunn

Norsk-pakistanske Amer Walayet (46) håper flere familier med minoritetsbakgrunn i Vestfold vil være fosterhjem.

Norsk-pakistanske Amer Walayet (46) har selv vært fosterfar.

Norsk-pakistanske Amer Walayet (46) har selv vært fosterfar.

På landsbasis er det behov for 1.000 nye fosterhjem årlig. I dag havner mange barn med annen kulturell bakgrunn i fosterhjem hos etnisk norske familier.

Norsk-pakistanske Amer Walayet (46) har selv vært fosterfar. Nå jobber han for at flere familier med minoritetsbakgrunn i Vestfold skal bli det.

Les også:

7. januar starter Bufetat Vestfold et kurs spesielt rettet mot familier med ikke-etnisk norsk bakgrunn. Walayet skal lede kurset, sammen med en norsk-iransk kvinne i Bufetat og to andre med etnisk norsk bakgrunn.

– Vi håper på å få 50 prosent etnisk norske fosterfamilier og 50 prosent etnisk minoritetsspråklige. Vi ønsker å favne og inkludere alle, ikke segregere, sier Amer Walayet.

Tror terskelen er høy

Han mener det er flere grunner til at så få med minoritetsbakgrunn er fosterhjem i dag.

– Det er ganske sammensatt, men det ene er nok at minoritetsspråklige tror terskelen for å bli fosterforeldre er veldig høy. Den er jo det, men omsorgsevne er ikke relatert til verken kulturbakgrunn eller etnisitet. De mytene ønsker vi å gjøre noe med. Vi ønsker å folkeliggjøre det uten at det går ut over kvaliteten, sier Walayet.

Han påpeker at behovet er stort, og mener at det er viktig for et barn å komme til et hjem med samme kulturell bakgrunn.

– Nå er dette et veldig nytt prosjekt, men vi antar at samhandlingsmekanismen mellom barnevern, biologiske foreldre og andre aktører foregår mer smidig når man har kulturforståelse og kjenner til kodene. Man får mer stabilitet over situasjon og utplassering.

Les også:

– Økt trygghet

Hvor viktig er det for et barn å komme til et hjem med samme kulturell bakgrunn?

– Det er klart at fellesnevnerne øker, og det vil også gi økt trygghet for barnet. Det kjenner seg lettere igjen i de kontekstene.

Han har selv vært fosterfar.

– For min del har det vært lærerikt og givende å se at det går bra.

Han påpeker imidlertid at han oppfordrer alle til å stille opp.

– Dessverre er det slik at mange barn der ute trenger en fosterfamilie. Og vi ønsker å få rekruttert så mange som mulig, uavhengig av kulturell bakgrunn.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark