Hopp til innhold

Vil at unge skal få ta opp grunnskolefag

Kunnskapsministeren vil endre loven, slik at ungdom kan ta opp fag fra grunnskolen. Han besøkte Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik, hvor de har et prøveprosjekt med grunnskoleopplæring.

Elever og lærer i Kombinasjonsklassen

Elever og lærere jublet over nyheten kunnskapsministeren kom med. (f.v.) Ejad Hussin Vaeebi, Gazal al Falah, Daiana Jalabi, lærer Kari Brenne Nilsen, Qurban Ali Rezai og Irmina Stepsyte

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

– Endelig! Vi er forbildet for hele landet! Utbryter Qurban Ali Rezai, som er elev i Kombinasjonsklassen.

Kombinasjonsklassen er et pilotprosjekt, ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik, hvor elever med minoritetsbakgrunn får grunnskoleopplæring.

Grunnskoleopplæring

IMPONERT: Kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen, er imponert over pilotprosjektet Kombinasjonsklassen. Her hilser han på elev Ejad Hussin Vaeebi.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

Både elever og lærere i klassen jublet, da kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen, fortalte at regjeringen ønsker å gjøre prosjektet gjeldende for hele landet.

De legger nå et lovforslag ut på høring, som gjør det mulig for ungdom å ta opp grunnskolefag.

Ministeren besøkte klassen på Thor Heyerdahl videregående skole tidlig torsdag morgen.

Problematisk regelverk

I dag er det ikke lov å ta opp fag fra grunnskolen hvis du formelt har fullført. Det er problematisk for mange unge minoritetsspråklige som ikke er rustet for å begynne på videregående.

– Hvis du har vært i Norge i tre måneder, men er så gammel at du er ferdig med grunnskolen, da har du automatisk fullført, forklarer Røe Isaksen.

–Veldig mange elever som kommer fra andre land, går ut av grunnskolen med et bevis, men uten den kompetansen de trenger for å gå på videregående, sier han.

Han forteller at håpet er at den nye loven skal være gjeldene for hele landet fra neste skoleår.

Endret norsk lov

Kunnskapsministeren sammen med Kombinasjonsklassen

LOVFORSLAG: Regjeringen sender nå lovforslaget ut på høring. Håpet er at loven skal være gjeldende i hele landet neste skolehøst.

Foto: Maria Hee Furulund

– Dere har faktisk endret norsk lov, med dette prosjektet, sa Røe Isaksen da han snakket til Kombinasjonsklassen.

Prøveprosjekt er et samarbeid mellom Larvik kommune, Vestfold fylkeskommune og Thor Heyerdahl videregående skole. Kunnskapsministeren mener flere i landet bør la seg inspirere av prosjektet.

– Folk bør ta tog og buss hit for å se på hva dere har fått til, for denne modellen bør hele landet rette seg etter, sier Røe Isaksen.

Glad for norsk grunnopplæring

Flere av elevene forteller at de er svært glade for at de får tilbud om norsk

Kari Brenne Nilsen og Million Berhane

HISTORISK: Lærer Kari Brenne Nilsen sier det er viktig at minoritetsspråklige får undervisning på en videregående skole. Million Berhane er en av elevene i klassen.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

grunnskoleopplæring. Elevene får undervisning i norsk, engelsk, matematikk, samfunnsfag og naturfag. En av de fornøyde elevene er Gazal al Falah fra Syria.

– Før studerte jeg i voksenopplæring, men jeg syns dette er mye bedre. Her lærer vi engelsk, samfunnsfag, matte og naturfag. På voksenopplæringen lærte vi bare norsk, sier hun.

Kari Brenne Nilsen er lærer i klassen. Hun ble svært glad da hun hørte at Kunnskapsministeren nå vil gjøre det mulig for flere å tilby klasser som Kombinasjonsklassen.

– Elever som går i denne klassen først, får mulighet til å ta reelle valg når de skal velge seg inn på ulike studieretninger på videregående. At det nå kan bli lovlig for unge å ta opp grunnskolefag er historisk. Dette er en stor dag, sier Nilsen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Dronefoto steinboring

Gigantfunn av verdifulle metaller på Fensfeltet – Lurer du på noe?

Jenter om solkrem

Høy UV-stråling på Østlandet: – Må unngå kreft og rynker da