Vet du hva som stikker deg?

Det er ikke akkurat Australia, men sommer-Norge er også full av farer, både på land og i sjøen. Skapninger som biter og stikker, og planter som brenner deg. Kjenner du til symptomene, og hva du bør gjøre for å dempe smerten?

Nærbilde av mygg og myggstikk
Foto: Colourbox/Ut i naturen (Montasje)

1/9 Smertefullt

Klegg
Foto: NRK

Denne har kraftige munndeler og selve bittet er smertefullt. Bittet kan vise seg som et smertefullt, punktformet sår med rød hevelse. Det er kun hunnene som biter og suger i seg blod, hannene spiser kun nektar.

2/9 Ingen kløe

Flåttbitt typisk bilde med fare for utvikling av borreliose
Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Ved bitt av denne kan man få alt fra en liten rød prikk til noen millimeter stor bittreaksjon. Det klør vanligvis ikke. Noen får etterhvert et ringformet utslett rundt bittstedet, og må behandles med antibiotika eller penicillin.

3/9 Permanente pigmentforandringer

Bjørnekjeks

Denne kan gi deg et kraftig hudutslett som svir, er rødt og eksemliknende med væskefylte blemmer som kan utvikle seg. I verste fall kan det utvikle seg arr og permanente pigmentforandringer i huden.

4/9 Intens smerte

Denne gir intens smerte i og rundt såret med en rød hevelse som kan vare i opptil ti dager. Noen kan få prikking, nummenhet, kvalme og brekninger, svimmelhet, feber, frysninger, leddsmerter eller hodepine.

5/9 Langvarig kløe

Hjortefluer på elg
Foto: Mattilsynet for Indre Østfold og Follo

For å bli stukket av denne må du gå i skogen på høsten. Er du stukket kan du få langvarig kløe som kan vare i opptil ett år.

6/9 Oljeutvinning

Et stikk fra denne kan forårsake en stygg betennelse. Tidligere ble denne brukt til å utvinne olje fra leveren dens, og oljen ble brukt mot verkefinger, fjesingstikk, øreverk og til sårbehandling. Oljen er meget fin og var godt egnet som finmekanisk smøreolje.

7/9 Noen er godt likt av disse

Myggstikk
Foto: Maria Elsness

Stikkene klør og man kan få hevelse på selve stikket og rundt. Noen reagerer mer enn andre. Det er ofte større sjanse å bli stukket om man befinner seg ved ferskvann siden larvene lever i ferskvann, og gjerne fra tidlig sommer til sen høst.

8/9 Allergisk reaksjon

Dette stikket er smertefullt og det svir og hovner opp på stikkstedet og rundt. Noen er allergiske og må gå med motgift på sommeren når den er mest aktiv. I motsetning til sin slektning kan denne stikke deg flere ganger.

9/9 På rekke og rad

VEGGEDYR
Foto: NRK

Disse foretrekker å suge blod "under åpen himmel"- altså på naken hud, og stikkene er ofte flere på rekke og rad. Noen får røde små prikker, mens andre får store blemmer og hevelser. Etterhvert kan stikkene klø i opptil et par uker.

Ditt resultat

Du må svare på alle spørsmålene først.